59. Bättre att vara okunnig

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Âdâb-uz-Zifâf, sid. 132

För alla naturligt och sunt lagda människor räcker ett av bevisen, än mer alla tillsammans, för att inse att skäggrakning är förbjuden. Således sade Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah:

“Det är förbjudet att raka skägget.” (al-Kawkab ad-Darârî)

Ibn ´Asâkir rapporterade att ´Umar bin ´Abdil-´Azîz sade:

“Skäggrakning är stympning.”

Och han sade:

“Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd stympning.”

Denna sakfråga har jag detaljerat i tidsskriften “ash-Shihâb” varefter den utgavs i form av en avhandling vid namn “al-Lihyah fî Nadhar-id-Dîn” och trycktes i Bagdad. Däri citerar jag de lärdes, däribland de fyra imamernas, förbjudande uttalanden.

Låt dig inte luras av att många rakar sig om de så skulle vara associerade med religionen. Okunnighet är bättre än kunskap utan handling utmed Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vägledande och lysande budskap, framför allt om denna kunskap används för att tolka och avvisa konkreta bevis för att tillfredsställa ens lust och följa strömmen som bland annat säger att skägget är en valfri sakfråga som har ingenting med religion att göra. De säger så trots att de vet att skägget hör till den naturliga läggningen. Allâh (´azza wa djall) sade:

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

GE DIG hän med hela din själ åt den rena, ursprungliga tron, den tro som Allâh vid skapelsen lade ned som en naturens norm i människan – ingenting kan rubbas i Allâhs skapelse! Detta är den evigt sanna tron, men de flesta människor vet inte.” (30:30)

Allâh! Stadga oss med Ditt stabila ord i de båda liven!