58. Den kloke och mildheten och brådskan

1 – Den kloke är skyldig att vara mjuk i alla frågor och att inte ha bråttom. Allâh (´azza wa djall) tycker om att alla frågor behandlas milt. Den som berövas på mildheten berövas på godheten. Den som får mildheten får godheten. En person lever knappast upp till sin dröm om han inte håller sig till mildheten och undviker brådskan.

2 – Den kloke är mild och måttlig. Överdrift är en brist. Underdrift är en oförmåga. Det som inte korrigeras av mildheten korrigeras inte heller av våldet. Inget bevis är skickligare än mildheten. Ingen hjälp är starkare än klokheten. Mildheten leder till försiktigheten. I försiktigheten finns förskoningen. Avsaknaden av mildheten leder till dumheten. I dumheten finns undergången.

3 – Den milde kan knappast hinnas ikapp. Personen som har bråttom kan knappast hinna ikapp. Den som tiger kommer knappast att ångra sig. Den som uttalar sig kommer knappast att förskonas. Personen som har bråttom talar innan han vet, svarar innan han förstår, hyllar innan han provar, fördömer efter att ha hyllat, beslutar innan han tänker och kör på innan han beslutar. Brådskan går hand i hand med ångern. Förskoningen har avskärmat sig från den. Araberna brukade kalla brådskan för ”Ångerns moder”.

4 – Ångern tar hand om brådskan. Ingen har bråttom utan att han ångrar sig sen och klandras. Det är beslutsammare att göra en handling efter att ha övervägt den än att sluta göra den efter att ha påbörjat den. Brådskan är aldrig berömvärd.

5 – ash-Shamardal sade:

”Oförmågan gifte sig med förseningen och fick ångern som barn.”

6 – Hemligheten bakom framgången ligger i avsaknaden av förseningen. Latheten ligger bakom förlusten. Latheten är värdighetens fiende och ungdomens straff. Förseningen och oförmågan leder till undergången. Försiktighet i samband med ett gyllene tillfälle är det största felet. Brådska innan förmåga är ett likadant fel. Den klipske är han som undkommer brådskan. Den förlorade är han som förlorar på grund av försiktigheten. Han som har bråttom gör alltid fel. Han som försäkrar sig har alltid rätt.