57. Bönerna i Sudjûd

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade läsa olika böner i den här pelaren och variera:

1 –

سبحان ربي الأعلى

”Fri är min Herre, den Högste, från brister.”

Han sade så tre gånger1.

Ibland upprepade han frasen mer än tre gånger2. En natt upprepade han den så många gånger att hans Sudjûd var nästan lika lång som hans läsning som bestod av tre långa kapitel: al-Baqarah, an-Nisâ’ och Âl ´Imrân. Han ägnade sig åt åkallan och bön om förlåtelse i Sudjûd, vilket nämns i kapitlet om nattbönen.

2 –

سبحان ربي الأعلى وَ بِحَمْدِهِ

”Fri är min Herre, den Högste, från brister och Han är lovprisad.”

Han sade så tre gånger3.

3 –

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ والرُّوح

”Fri från brister och ren; änglarnas och andens Herre!”4

4 –

سبحانك اللهم ربنا و وبحمدك,اللهم اغفر لي

”Fri från brister är Du, Allâh, vår Herre, och Du är lovprisad. Allâh! Förlåt mig!”

Han läste den ofta i Rukû´ och Sudjûd och agerade därmed utmed Qur’ânen5.

5 –

اللَّهُمَّ لَكَ سَجَدْتُ وَبِكَ آَمَنْتُ وَلَكَ أَسْلَمْتُ سَجَدَ وَجْهِي لِلَّذِي خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ تَبَارَكَ الله أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

”Allâh! Jag går ned i Sudjûd för Dig. Jag tror på Dig. Jag underkastar mig Dig. Mitt ansikte går ned i Sudjûd för Honom som har skapat det och format det och öppnat dess hörsel och syn. Väldig är Allâh, den bäste Skaparen.”6

6 –

اللهُمَّ اغْفِرْ لِي ذَنْبِي كُلَّهُ دِقَّهُ وَجِلَّهُ وأَوَّلهُ وآخِرَهُ وَعَلانِيَتَهُ وَسِرَّهُ

”Allâh! Förlåt alla mina synder, små som stora, första som sista, uppenbara som dolda.”7

7 –

سَجَدَ لَكَ سَوَاديِ وَخيَالِي ، وَآمَنَ بِكَ فُؤَادِي ، هَذِهِ يَدِي وَمَا جَنَيْتُ عَلَى نَفْسِي

”Min person och min gestalt går ned i Sudjûd för Dig. Mitt hjärta tror på Dig. Jag erkänner den favör som Du har gett mig. Här är min hand och allt som jag har misshandlat mig själv med.”8

8 –

سُبْحَانَ ذِي الجبروتِ وَالملكوتِ والْكِبْرِياءِ والْعَظَمة

”Fri från brister är Han som äger makten och herraväldet, storheten och väldigheten.”9

Den här bönen och de kommande bönerna läste han i nattbönen.

9 –

سبحانك اللهم و بحمدك. لا إله إلا أنت

”Fri är Du från brister, Allâh, och Dig tillkommer lov och pris. Det finns ingen sann gud utom Du.”10

10 –

اللهم اغْفِرْ لِي ما أَسْرَرْتُ وَ ما أَعْلَنْتُ

”Allâh! Förlåt mig för det jag döljer och för det jag visar.”11

11 –

اللهمَّ !اجعلْ لي في قلبي نورًا ، وفي لساني نورًا ، وفي سمعي نورًا ، وفي بصري نورًا ، ومن فوقي نورًا ، ومن تحتي نورًا ، وعن يميني نورًا ، وعن شمالي نورًا ، ومن بين يديَّ نورًا ، ومن خلفي نورًا ، واجعلْ في نفسي نورًا ، وأَعظِمْ لي نورًا

”Allâh! Sätt ett ljus i mitt hjärta och ett ljus på min tunga. Sätt ett ljus i min hörsel och sätt ett ljus i min syn. Sätt ett ljus under mig och sätt ett ljus över mig, ett ljus till höger om mig och ett ljus till vänster om mig. Sätt ett ljus framför mig och sätt ett ljus bakom mig. Sätt ett ljus i mig och förstora ett ljus åt mig.”12

12 –

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعوذُ برِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ وَبِمُعَافَاتِكَ منْ عُقُوبَتِكَ وَأَعُوذُ بِكَ منك لاَ أُحْصي ثَنَاءً عَلَيْكَ. أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ على نَفْسِكَ

”Allâh! Jag söker skydd från Din vrede via Ditt nöje och från Ditt straff via Din förlåtelse. Jag söker skydd hos Dig från Dig. Jag förmår inte att hylla Dig nog. Du är som Du själv har prisat Dig.”13

1Ahmad, Abû Dâwûd, Ibn Mâdjah, ad-Dâraqutnî, at-Tahâwî, al-Bazzâr och at-Tabarânî i ”al-Mu´djam al-Kabîr” via sju följeslagare.

2Det kommer man fram till via de uttryckliga hadîtherna om att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tillbringade lika mycket tid i sin stående position, Rukû´ och Sudjûd, vilket kommer i nästa kapitel.

3Autentisk. Abû Dâwûd, ad-Dâraqutnî, Ahmad, at-Tabarânî och al-Bayhaqî.

4Muslim och Abû ´Awânah.

5al-Bukhârî och Muslim. Den här bönen kan även läsas i Rukû´.

6Muslim, Abû ´Awânah, at-Tahâwî och ad-Dâraqutnî.

7Muslim och Abû ´Awânah.

8Ibn Nasr, al-Bazzâr och al-Hâkim som autentiserade den men som avvisades av adh-Dhahabî. Den har dock bevittnande rapporteringar som jag har nämnt i den ursprungliga boken.

9Abû Dâwûd och an-Nasâ’î med en autentisk berättarkedja.

10Muslim, Abû ´Awânah, an-Nasâ’î och Ibn Nasr.

11Ibn Abî Shaybah (1/112/62) och an-Nasâ’î. al-Hâkim autentiserade den och adh-Dhahabî höll med.

12Muslim, Abû ´Awânah och Ibn Abî Shaybah i ”al-Musannaf” (1/112) och (2/106/12).

13Muslim, Abû ´Awânah och Ibn Abî Shaybah i ”al-Musannaf” (1/112) och (2/106/12).