56. Alla tillber sina gudar för medlingens skull

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Sharh Kashf-ish-Shubuhât, sid. 61-62

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

Om han då medger att de otrogna vittnade om att hela herraväldet tillhör Allâh och att de endast ville ha medling från dem som de tillbad, men att han vill som sagt skilja mellan sin handling och deras handling, skall du tala om för honom om att vissa otrogna tillber statyer medan andra tillber helgon. Allâh säger om dem:

أُولَئِكَ الَّذِينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلَى رَبِّهِمُ الْوَسِيلَةَ أَيُّهُمْ أَقْرَبُ

”De som de anropar vill själva vinna sin Herres välvilja och komma Honom så nära som möjligt.”1

De tillber även ´Îsâ bin Maryam och hans moder. Allâh (ta´âlâ) sade:

مَّا الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ الرُّسُلُ وَأُمُّهُ صِدِّيقَةٌ كَانَا يَأْكُلاَنِ الطَّعَامَ انظُرْ كَيْفَ نُبَيِّنُ لَهُمُ الآيَاتِ ثُمَّ انظُرْ أَنَّى يُؤْفَكُونَ قُلْ أَتَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللّهِ مَا لاَ يَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَلاَ نَفْعًا وَاللّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

”Ett sändebud, varken mer eller mindre, var Messias, Maryams son. Andra sändebud föregick honom och hans moder var en sanningsenlig kvinna. Båda åt föda. Se hur Vi klargör budskap för dem – hur förvirrade är inte deras begrepp! Säg: ”Vill ni i Allâhs ställe dyrka vad som varken kan skada eller gagna er? – Allâh är Den som hör allt och vet allt.”2

FÖRKLARING

Det vill säga att om personen vet att avgudadyrkarna bekräftade Allâhs herravälde och att Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) är alltets Herre, Skapare och Ägare och att de endast dyrkade statyer i hopp om närhet och medling hos Allâh, medger han att de alla har ett och samma mål. Trots det var deras resonemang värdelöst. Berätta för honom att somliga avgudadyrkare dyrkar statyer för medlingens skull, vilket även är hans mål. Likaså finns det avgudadyrkare som dyrkar helgon, vilket även han gör, och därmed har de samma mål och gudom. Beviset för att de ber till helgon är Hans (ta´âlâ) ord:

أُولَئِكَ الَّذِينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلَى رَبِّهِمُ الْوَسِيلَةَ أَيُّهُمْ أَقْرَبُ

”De som de anropar vill själva vinna sin Herres välvilja och komma Honom så nära som möjligt.”

Åter andra dyrkar profeter, vilket nasaréer gör med Messias, Maryams son, medan andra dyrkar änglar. Han (ta´âlâ) sade:

وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ جَمِيعًا ثُمَّ يَقُولُ لِلْمَلَائِكَةِ أَهَؤُلَاء إِيَّاكُمْ كَانُوا يَعْبُدُونَ

”Och den Dag då Han skall samla dem alla skall Han fråga änglarna: ”Var det er de dyrkade, dessa?”3

Detta svar avslöjar hans svindleri om att avgudadyrkarna tillber statyer medan han tillber helgon och profeter på två sätt:

1 – Det fanns avgudadyrkare som dyrkade helgon och rättfärdiga människor.

2 – Om vi skulle säga att avgudadyrkarna dyrkade bara statyer, finns det fortfarande ingen skillnad mellan dem. De är trots allt alla slavar som inte kan gagna någon något.

117:57

25:75-76

334:40