55. al-Khattâb al-Makhzûmîs al-Qurashîs råd till hans son V

1 – Käre son! Kvinnan är mannens lugn. Han kan inte leva med henne om de är oense. Om du vill gifta dig med en kvinna skall du fråga om hennes familj. Fina rötter ger goda frukter.

2 – Du skall veta att kvinnor är olika. Undvik besvärliga kvinnor. Det finns kvinnor som ser upp till sig själva och ser ned på sina män. Om hon ger honom något, ser hon sig själv högre än honom. Hon tackar inte för ett fint bemötande. Hon behagas inte av att hon får lite av honom. Hennes tunga mot honom är som ett vasst svärd.

3 – Hon bryr sig inte om hans religion eller jordiska liv. Hon ser inte efter honom för kamratskapet eller för de många barnens skull. Hans ridå är riven och skingrad. Han vaknar sorgsen och är fördömd på kvällen. Hans dryck är beskheten och hans mat är hatet. Hans barn är vilsna. Hans hem är förbrukat. Hans kläder är smutsiga. Hans hår är rufsigt. Om han skrattar, är han förnedrad. Om han talar, är han påtvingad. Hans dag är natt och hans natt är en pina. Hon biter honom som en orm och sticker honom som en skorpion.

4 – Det finns giftiga kvinnor. De vänder kappan efter vinden. Om han säger ”Ja”, säger hon ”Nej”. Om han säger ”Nej”, säger hon ”Ja”. Hon förnedrar honom.

5 – Det finns dumma kvinnor. De flörtar vid fel tillfälle och ger sig in i saker och ting som inte angår dem. Hon är nöjd med hans kärlek och pengar. Hon äter som en betande åsna. Solen går upp utan att hon säger ett ord. Hans hem är ostädat. Hans mat är gammal. Hennes tallrikar är fettiga. Hennes deg är sur.

6 – Det finns kvinnor som är kärleksfulla och tilldragande. De är välsignade och fertila. De är pålitliga när männen är frånvarande. Grannarna tycker om henne. Hon är berömvärd i sin ensamhet och när hon är med andra. Hon är en ädel hustru. Hon är mycket givmild. Hon talar lågt. Hennes hem är rent. Hennes betjänt är tjock. Hennes son är ren och fin. Hennes godhet är bestående. Hennes make njuter.