53. Ingen paradox i Qur’ânen och Sunnah

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Sharh Kashf-ish-Shubuhât, sid. 58

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

Avgudadyrkare! Jag förstår inte betydelsen av det du har nämnt ur Qur’ânen och profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord, men jag är säker på att Allâhs ord inte är motsägelsefulla och att profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord inte kolliderar med Allâhs ord.

Det är ett bra och passande svar som emellertid bara förstås av den som Allâh vägleder. Nedvärdera därför inte detta svar, ty det är precis som Han (ta´âlâ) sade:

وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

”Men ingen annan än den som bär med tålamod finner att handla så; bara den lyckligaste lottade finner.”1

FÖRKLARING

Det vill säga att jag inte vet vad du vill ha sagt. Jag förnekar det och bekräftar inte det. Jag vet att Allâhs ord är tomma på motsägelser. Likaså vet jag att profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord inte motsäger sig Allâhs ord. Han (ta´âlâ) sade:

أَفَلاَ يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِندِ غَيْرِ اللّهِ لَوَجَدُواْ فِيهِ اخْتِلاَفًا كَثِيرًا

”Ägnar de ingen eftertanke åt Qur’ânen? De skulle säkert ha funnit många motsägelser i den, om den inte varit från Allâh.”2

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ

”Vi har uppenbarat Skriften för dig, steg för steg, med klargörande av allt, med vägledning och nåd och ett glatt budskap om hopp till muslimerna!”3

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

”Och för dig har Vi uppenbarat Påminnelsen för att du skall klargöra för människorna allt som sänts till dem så att de väcks till eftertanke.”4

Sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tal motsäger sig inte Allâhs tal. Inte heller finns det några motsägelser i Allâhs tal. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har sagt att Han inte har någon partner samtidigt som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Islam har byggts på fem: trosbekännelsen att det inte finns någon sann gud utom Allâh och att Muhammad är Allâhs sändebud…”5

Allt detta stöds av varandra och är sammanhängande. Likaså tyder det på att ingen har någon andel i Allâhs suveräna rätt till dyrkelse eller i Hans herravälde.

Detta är ett bra och passande svar, nämligen att man säger till motståndaren att det inte finns några motsägelser i Allâhs (ta´âlâ) tal, att profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tal inte motsäger sig Allâhs och att det är obligatoriskt att hänvisa det mindre tydliga till det tydliga. Detta svar är bra och passande, ty ingen kan motsäga det eller avvisa det med något som tillintetgör det. Ty svaret är baserat på två bevis: föreskriften och intellektet. Således är det ett svar som ingen lögnare kan annullera. Detta svar förstår däremot endast han som Allâh vill vägleda då Han räddar honom från tvivlens och drifternas prövningar. Författaren bevisade det hela med Hans (ta´âlâ) ord:

وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

”Men ingen annan än den som bär med tålamod finner att handla så; bara den lyckligaste lottade finner.”

Det vill säga att endast han som har begåvats med framgång förmår att avvisa på bästa möjliga sätt.

141:35

24:82

316:89

416:44

5al-Bukhârî (8) och Muslim (19).