53. al-Khattâb al-Makhzûmîs al-Qurashîs råd till hans son III

1 – Ta inte bort sträva skäggstrån från ditt ansikte och ta inte bort håret under hakan. Klia dig inte mycket. Ryck inte bort gråa hårstrån. Sätt inte mycket Kuhl i ögonen. Överdriv inte med olja i håret. Sätt Kuhl i ögonen varannan dag.

2 – Tjata inte om dina behov och underkuva inte dig själv om dem.

3 – Berätta inte för din hustru, dina barn eller för någon annan om dina pengar. Om de tycker att de är lite, ser de ned på dig. Om de tycker att de är mycket, blir de aldrig nöjda med dig. Skräm dem utan våld och var mjuk mot dem utan svaghet. Skämta inte med din slavinna.

4 – När du bråkar skall du göra det med värdighet. Var inte respektlös. Ha inte bråttom. Tänk på dina argument.

5 – Se till att inte bli röd i ansiktet och svettig i pannan. Om någon behandlar dig respektlöst är du öm tillbaka. Tala när din ilska har lagt sig. Ära din heder. Håll dig borta från överflöd.

6 – Om makthavaren närmar sig dig skall du hålla dig borta ett spjuts avstånd från honom. Om han talar bekvämt med dig skall du inte vara säker på att han inte vänder sig mot dig. Var lika vänlig mot honom som du är mot barn. Säg till honom det han vill höra.

7 – När du talar, talar du sanning. Höj inte rösten som om du talar med en döv person. Sänk inte rösten som de stumma. Välj dina ord och tala ett fint tal. Tala inte om främmande saker som ger folk gåshud.

8 – Upprepa inte dina ord. Säg inte ”Ja, ja”, ”Nej, nej”, ”Snabba, snabba” och dylikt.

9 – Var inte snål. Var inte slösaktig. Se till att ha kunskap om dina pengars skyldighet och din väns helgd. Var inte i behov av människorna så kommer de att vara i behov av dig.

10 – Att en person känner till sin egen kapacitet ärar hans namn.