52. Förvirrade eller ångerfulla

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât at-Tawdhîhiyyah ´alâ Muqaddimat-il-Fatwâ al-Hamawiyyah, sid. 88-89

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah sade:

En av dem bekände:

Jag har besökt alla institut

och blickat över alla milstolpar

Och jag såg ingen annan än den förvirrade

lägga handen på hakan eller den ångerfulle skaka tänder

KOMMENTARER

En av deras stora erkände att han inte lärt sig något ansett under hela sitt liv. All tid gick åt termer som substans, oväsentlighet, kropp och annat förvirrande som inte leder till någon realitet. Han här besökte alla deras klerker och skolor för att söka efter realiteten utan att finna den. Alla hade sina egna vägar. Vissa av dem blev förvirrade och visste inte vart de skulle ta vägen, andra ångrade sig eftersom de visste att de var vilsna och bortkomna. Såhär slutar de. Ty de utgår inte från Qur’ânen, Sunnah och Salafs metodik som leder dig till den rätta vägen. Allâh (ta´âlâ) sade:

الَر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

”Alif Lâm Râ. En Skrift som Vi har uppenbarat för dig, för att du skall leda människorna ut ur mörkren till ljuset enligt deras Herres tillstånd, till den väg, som för till den Allsmäktige som allt lov och pris tillhör.”1

Dessa människor lämnade denna Skrift som för människorna ut ur mörkren till ljuset; från mörkren i otron, tvivlen och ignoransen till ljuset i kunskapen, tron, övertygelsen och insikten. Lägg märke till hur Han pluraliserade mörkren och singulariserade ljuset. Ty sanningen är en och ignoransen är flera skikt av mörker. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ

”Säg: ”Detta är Min raka väg; följ den och följ inte vägar; annars kan ni förlora Hans väg ur sikte!”2

Osanningen har branscher och grenar medan sanningen är en och varierar inte. Sanningen lutar aldrig. Allâhs väg är en medan alla andra vägar är många därför att alla påstår att de följer sanningen.

114:1

26:153