52. Ashâ´irahs dogm har sina rötter i Djahmiyyahs

Den Givmilda Qur’ânen hör till Hans tal, både dess formulering och dess betydelse.

Djahmiyyah säger att både dess formulering och dess betydelse är skapade.

Ashâ´irah säger att dess formulering är skapad till skillnad från dess betydelse. Enligt dem upprätthålls betydelsen av Allâhs essens och som sedermera har uttryckts av Djibrîl. Alltså är Qur’ânen ett uttryck eller en återberättelse från Allâhs (subhânahu wa ta´âlâ) tal. Även denna dogm har sina rötter i Djahmiyyahs dogm. Den enda skillnaden är att Ashâ´irah säger att Qur’ânens betydelse är oskapad. Båda grupperna anser dock att dess formulering är skapad.

Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah anser att Qur’ânen är Allâhs tal, såväl dess betydelse som dess formulering, på ett sätt som tillkommer Hans (´azza wa djall) majestät. Talet och alla andra egenskaper är fullkomliga. Det som inte talar är nedsatt – fjärran är Allâh från vad de säger!

När israelerna dyrkade guldkalven på samaritens order, sade Allâh (ta´âlâ):

أَلَمْ يَرَوْاْ أَنَّهُ لاَ يُكَلِّمُهُمْ وَلاَ يَهْدِيهِمْ سَبِيلاً

”Märkte de inte att den varken talade till dem eller gav dem vägledning?”

Det bevisar att Allâh talar till Sina slavar. Det som inte talar är livlöst. Ibrâhîm (´alayhis-salâm) sade till sin fader:

يَا أَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ مَا لَا يَسْمَعُ وَلَا يُبْصِرُ وَلَا يُغْنِي عَنكَ شَيْئًا

”Fader! Varför tillber du något som varken kan höra eller se och som är dig till ingen nytta?”1

Det bevisar att det som varken hör, ser eller talar inte heller förtjänar att dyrkas. Men bara för att Allâh har egenskaper betyder det inte att de liknar skapelsens egenskaper. Allâhs namn och egenskaper likar alltså inte skapelsernas namn och egenskaper. Inte heller liknar Hans tal skapelsens tal. Skapelsernas egenskaper är typiska för dem och Allâhs egenskaper är typiska för Honom. Alltså är de olika varandra. Det sade författaren (rahimahullâh) när han påpekade:

Qur’ânen är Allâhs tal. Den är inte skapad så att den upphör och inte heller skapelsens egenskap så att den utgår.”

Även Evangeliet och Tora är Allâhs tal. Hans tal är alltså mer än detta. Qur’ânen är inte skapad till skillnad från vad Djahmiyyah betror. Skapelsen upphör och avtar. I så fall skall Qur’ânen upphöra. Det stämmer emellertid inte. Inget av Hans (subhânahu wa ta´âlâ) tal avtar.

Inte heller är Qur’ânen skapelsens egenskap. Det avvisar dem som menar att Qur’ânen uttalades av Djibrîl. Enligt deras tes är Qur’ânen en skapelses egenskap. Skapelsens egenskaper upphör ju till skillnad från Allâhs tal som består. Han (ta´âlâ) sade:

قُل لَّوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمَاتِ رَبِّي لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَاتُ رَبِّي وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا

Säg: ”Om allt hav blev till bläck för min Herres ord, skulle havet helt visst sina förrän min Herres ord hade uttömts; om så hav lades till hav.”

Precis som alla Allâhs egenskaper kommer Hans tal aldrig att upphöra.

119:42