52. Allt i Qur’ânen är Allâhs tal

Shaykh-ul-Islâm Ahmad bin Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Till tron på Allâh och Hans skrifter hör tron på att Qur’ânen är Allâhs nedstigna och oskapade tal. Den har börjat hos Honom och den kommer att återvända till Honom. Allâh har uttalat den på riktigt. Denna Qur’ân som har stigit ned till Muhammad är Allâhs verkliga tal och ingen annans tal. Det är inte tillåtet att tro att den är ett uttryck eller ett återberättande av Allâhs tal. Oavsett om människorna läser den eller skriver ned den så förblir den Allâhs (ta´âlâ) verkliga tal. Ett tal tillskrivs den som uttalar det först, inte den som framför det. Den är alltså Allâhs tal sett till dess bokstäver och dess betydelser. Allâhs tal är varken bokstäver utan betydelser eller betydelser utan bokstäver.

FÖRKLARING

Till tron på Allâh och Hans skrifter hör tron på att Qur’ânen är Allâhs (subhânahu wa ta´âlâ) tal och skrift som har stigit ned till Hans slav, sändebud och siste profet Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Den är Allâhs tal sett till dess bokstäver och betydelser. Det är obligatoriskt att betro att den är Allâhs oskapade tal. Den har börjat hos Honom och den kommer att återvända till Honom. Det motstrids inte av att den skrivs ned, läses och memoreras. Den memoreras i brösten, skrivs ned i böcker och hörs av öronen. Den är fortfarande Allâhs (djalla wa ´alâ) tal sett till dess bokstäver och betydelser. Det är inte tillåtet att tro att den är ett återberättande eller ett uttryck av Allâhs tal, vilket Ashâ´irah, Kullâbiyyah och andra säger. Qur’ânen är nämligen Allâhs tal, dess bokstäver och dess betydelser. Den är inte alls något uttryck eller återberättande av Allâhs tal. Qur’ânen är Allâhs tal. När Han säger:

اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

Allâh – det finns ingen sann gud utom Han, den Levande, skapelsens evige Vidmakthållare.”1

så är det Allâhs tal. När Han säger:

الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Lov och pris tillkommer Allâh, skapelsernas Herre.”2

så är det Allâhs tal. När Han säger:

وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا

Att värna och bevara dem är för Honom ingen börda.”3

så är det Allâhs tal. Alla verser och allt Allâh har sagt är Allâhs tal, från början till slut, dess bokstäver och dess betydelser. Allâhs tal är varken bokstäver utan betydelser eller betydelser utan bokstäver. Allâh sade:

اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

Allâh – det finns ingen sann gud utom Han, den Levande, skapelsens evige Vidmakthållare.”

Det är Allâhs tal. Det åsyftar liv och makthållning, bevaring och bevakning. Allt det är Allâhs (subhânahu wa ta´âlâ) tal:

قُلْ مَن يَكْلَؤُكُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ مِنَ الرَّحْمَنِ

Säg: ”Vem skyddar er om natten och om dagen mot den Nåderike?”4

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ

Det goda ordet stiger upp till Honom och den goda handlingen förhöjer det.”5

فَالْحُكْمُ لِلَّهِ الْعَلِيِّ الْكَبِيرِ

Nej, Hans är domen – den Höge, den Store.”6

إِنَّهُ سَمِيعٌ قَرِيبٌ

Han hör och är nära.”7

إِنَّ اللّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Allâh hör allt, vet allt.”8

وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ وَأَنَّ اللَّه رَؤُوفٌ رَحِيمٌ

Ja, [vad vore ni människor] om Allâh inte visade er godhet och förbarmade sig över er och inte i Sin barmhärtighet ömmade för er?”9

Enligt Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah är allt det Allâhs tal sett till dess bokstäver och betydelser.

12:255

21:1

32:255

421:42

535:10

640:12

734:50

82:181

924:20