51. Hög i Sin närhet, nära i Sin höghet

Shaykh-ul-Islâm Ahmad bin Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Till den tron hör att Han är nära och bönhör. Han kombinerade bådadera och sade:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ

När Mina slavar frågar dig om Mig då är Jag nära; Jag besvarar den bedjandes bön, när han ber till Mig.”1

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till följeslagarna som åkallade Allâh med höga röster:

Människor! Ta det lugnt! Ni åkallar inte någon som är döv eller frånvarande. Ni åkallar någon som hör, ser och är nära. Den ni åkallar är sannerligen närmare er än vad era riddjurs halsar är.”2

Hans närhet och sällskap som nämns i Qur’ânen och Sunnah går inte emot Hans höghet. Ty ingen liknar Hans (subhânah) egenskaper. Han är hög i Sin närhet, nära i Sin höghet.

FÖRKLARING

Författaren (rahimahullâh) klargjorde att till tron på Allâh, Hans namn och Hans egenskaper hör tron på att Han (subhânahu wa ta´âlâ) är nära och bönhör. Att Han är hög och ovanför tronen går inte emot att Han också är nära och bönhör. Han är nämligen hög i Sin närhet, nära i Sin höghet, liksom författaren sade. Han (subhânahu wa ta´âlâ) är nära och bönhör och Han är den Höge och den Högste. Han är ovanför tronen, ovanför himlarna och ovanför alla skapelser. Sålunda sade Han (ta´âlâ):

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ

När Mina slavar frågar dig om Mig då är Jag nära; Jag besvarar den bedjandes bön, när han ber till Mig.”

Han (subhânah) är nära den som tillber Honom och Han bönhör Sina slavar när det är vist att göra det.

Likaså sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

Människor! Ta det lugnt! Ni åkallar inte någon som är döv eller frånvarande. Ni åkallar någon som hör, ser och är nära. Den ni åkallar är sannerligen närmare er än vad era riddjurs halsar är.”

Att Han (subhânah) är hög och ovanför tronen motstrider inte att Han också är nära och bönhör den bedjandes bön. Han hör böner och besvarar dem snabbt, Han är nära och bönhör. Det har nämnts i många Qur’ân-verser; Han hör hemligheter och det som är än djupare dolt. Ingenting är dolt för Honom (djalla wa ´alâ). Detsamma står i hadîther.

Det Han har sagt om Sin höghet går som sagt inte emot det Han har sagt om Sin närhet och Sitt sällskap. Han är med Sina slavar med Sin kunskap och visshet:

هُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يَعْلَمُ مَا يَلِجُ فِي الْأَرْضِ وَمَا يَخْرُجُ مِنْهَا وَمَا يَنزِلُ مِنَ السَّمَاء وَمَا يَعْرُجُ فِيهَا وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

Det är Han som har skapat himlarna och jorden under sex dagar. Därefter reste Han Sig över tronen. Han vet vad som tränger ned i jorden och vad som utgår därifrån och vad som sänker sig från himlen och vad som stiger upp mot den. Han är med er, var ni än befinner er, och Allâh ser allt vad ni gör.”3

Han (subhânahu wa ta´âlâ) är med Sina troende och gudfruktiga slavar med Sin kunskap, Sitt skydd, Sin uppsyn och Sitt stöd. Varje muslim måste tro på att Han hör och är nära och att Hans höghet över tronen inte motstrider Hans närhet till slavarna och förmåga att höra deras böner. Han (djalla wa ´alâ) hör och är nära, Han är hög och väldig:

وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Att värna och bevara dem är för Honom ingen börda. Han är den Höge, den Väldige.”4

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ

Det goda ordet stiger upp till Honom och den goda handlingen förhöjer det.”5

12:186

2al-Bukhârî (2992) och Muslim (2704).

357:4

42:255

535:10