51. al-Qummîs tolfte förvrängning av al-Baqarah

al-Qummî sade när han förklarade versen:

فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ

”Den som förnekar otron…”1

”Det vill säga dem som beslagtog Muhammads familjs rätt orättvist.”

فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىَ

”… har sannerligen vunnit ett säkert fäste…”

Det vill säga ledarskapet.

لاَ انفِصَامَ لَهَا

”… som aldrig ger vika.”

Ett rep som inte brister. Det vill säga de Troendes ledare och imamerna.”

اللّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُواْ

”Allâh är de troendes Beskyddare.”2

Det vill säga de som följer Muhammads (´alayhis-salâm) familj.

يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ أَوْلِيَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ

”Han leder dem ut ur mörkret till ljuset. Men de otrogna har otron till beskyddare…”

Det vill säga de som är orättvisa mot Muhammads familj och dem som följer dem. Versen uppenbarades egentligen så här:

يخرجونهم من النور إلى الظلمات أولئك أصحاب النار هم فيها خالدون و الحمد لله رب العالمين

”De leder dem ut ur ljuset till mörkret. De har Elden till arvedel och där skall de förbli till evig tid – och lov och pris tillkommer Allâh.”3

Den här tolkningen består av en skrämmande förvrängning och Takfîr på Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare. Det var Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare som trodde på Allâh och hädade otron. Allâh är deras Beskyddare och de är Hans trogna vänner. Allâh tog ut dem ur mörkret till ljuset med Tawhîd och tron och räddade dem från Elden med Qur’ânen och Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Deras fiender är otrons trogna vänner bland judarna, de kristna, Bâtiniyyah och gravdyrkarna som de dyrkar istället för Allâh. De söker närhet till dessa gravar med offer och kolossala summor pengar. De tillber dem vid sidan av Allâh. De ber dem om hjälp vid svåra tider. De tror att de begravda känner till det dolda och förfogar över skapelsen. De älskar och hatar i deras namn. Det är de som famlar runt i okunnighetens, avguderiets och villfarelsens mörker. Muslimerna och profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) familj har inget med dem att göra.

Titta sedan hur denne kättare lägger till i den här bevarade versen frasen ”och lov och pris tillkommer Allâh” och säger:

”Versen uppenbarades egentligen så här.”

Ser du inte hur de ljuger om Allâh och Hans skrift? Sedan anklagar de Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare för addition och subtraktion i Qur’ânen. Men Allâh vakar över dem och likviderar deras konspiration och avslöjar deras svek och lögn mot Honom och Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare som är Hans trogna, pålitliga och gudfruktiga vänner.

12:256

22:257

3Tafsîr al-Qummî (1/84-85).