50. Hur skall eleven råda sin lärare?

Fråga 50: Hur skall eleven råda sin lärare?

Svar: I själva verket är det läraren som skall råda sin elev. Läraren är kunnigare och mer lärd. Eleven håller fortfarande på att ta kunskap från sin lärare. Måhända får eleven för sig att något är fel då det i själva verket inte alls är fel.

Om eleven finner något oklart måste han fråga sin lärare hövligt1.

Om läraren är vilsen eller oliktänkande, så är det inte tillåtet att studera under honom.

Om läraren håller sig till sanningen och förfelar, måste du råda honom i form av en fråga. Fråga honom exempelvis om domen för en viss handling. Det kommer att uppmärksamma honom och därmed uppfylls syftet – om Allâh vill.

1Salaf brukade högakta och uppskatta sina lärare, veta deras rättigheter och uppföra sig fint med dem. Det är obligatoriskt. ´Alî bin Abî Tâlib (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Den lärdes rättighet över dig är att när du kommer in hälsar på honom i synnerhet och på alla andra i allmänhet, sitter framför honom, pekar inte med händerna eller gestikulerar med ögonen. Säg inte att någon annan har en annan åsikt. Ta inte tag i hans kläder. Var inte tjatig när du ställer dina frågor till honom. Han är som en palm som bär på färska dadlar; hela tiden faller något från den på dig.” (Djâmi´ Bayân-il-´Ilm wa Fadhlih, sid. 231)