5. Kallarens kunskap

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

I´ânat-ul-Mustafîd bi Sharh Kitâb-it-Tawhîd, s. 98-99

Allâh (ta´âlâ) sade:

قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ

Säg: ”Detta är min väg: jag uppmanar med klarsyn och insikt till Allâh…”

Insikt är den högsta nivån av kunskap. Det bevisar att kallaren måste vara insiktsfull. Det vill säga att han har kunskap om det som han kallar till. En ignorant är alltså inte berättigad till att kalla. Han måste lära sig innan han börjar kalla. Ty kall råkar ut för tvivel och debatter. Vad ska han säga om han konfronteras av en envis, invändande eller tvivlande person? Hur löser han det? Han kommer att misslyckas och vålla kallet motgång alternativt att han svarar okunnigt och utsätter sig själv för en än större fara. Antingen tiger han, vilket får motståndaren att framstå som vinnare, eller också svarar han okunnigt och utsätter sig själv för en än större fara.

För det andra behöver kallaren veta vad som är lovligt och olovligt. Av ignorans må han förbjuda det lovliga eller förlova det förbjudna. Kallaren måste alltså veta vad han kallar till såtillvida att han har kunskap om det lovliga, det olovliga, det obligatoriska, det rekommenderade och det föraktfulla. Därtill ska han veta hur han ska avvisa invändningar, tvivel och debatter. Som Allâh (ta´âlâ) sade:


ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

Kalla med kloka och goda ord att följa din Herres väg, och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt.”1

Hur ska han lägga fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt om han saknar kunskap? Alltså måste han ha kunskap först. Idag finns det kallare som saknar kunskap men besitter talförmåga och vältalighet. De har dock ingen kunskap. De blir ställda vid minsta lilla tvivel eller fråga om lovligt och olovligt.

أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِي

… jag och de som följer mig.”

Både jag och mina anhängare kallar till Allâh utifrån insikt. Det bevisar att den som inte kallar till Allâh och den som kallar till Allâh okunnigt inte rättar sig efter sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). En sådan person har gett sig in i något som han inte är berättigad till och utsatt både sig själv och kallet för fara.

116:125