41. Vetenskaplig arsenal

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Sharh Kashf-ish-Shubuhât, sid. 49

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

Efter att ha förstått detta och att det måste finnas vältaliga, kunniga och bevisägande fiender som sitter på vägen till Allâh, åläggs du att lära dig av Allâhs religion det som ger dig utrustning för att strida med mot dessa djävlar vilkas ledare och företrädare sade till din Herre (´azza wa djall):

فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ ثُمَّ لآتِيَنَّهُم مِّن بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَن شَمَآئِلِهِمْ وَلاَ تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِينَ

”Jag skall lägga mig i bakhåll för dem längs Din raka väg, och jag skall ansätta dem framifrån och bakifrån, från höger och från vänster; och Du kommer att finna de flesta av dem otacksamma.”1

FÖRKLARING

Efter att ha förstått att dessa fiender besitter vältalighet, kunskap och bevis som de klär sanningen med osanning, åläggs du att förbereda dig för dem. Denna förberedelse sker på två sätt:

1 – Det författaren (rahimahullâh) antydde, nämligen att du besitter föreskrivna och rationella bevis som du avfärdar dessa människors bevis och lögner med.

2 – Att du har kunskap om deras lögner så att du kan avvisa dessa människor med dem. Således sade Shaykh-ul-Islâm (rahimahullâh):

”Det finns inte en människa som argumenterar med ett bevis för att uppnå osanning, utan att samma bevis är till hennes nackdel och inte till hennes fördel.”2

Denna fråga är precis som han (rahimahullâh) sade. Om lögnaren argumenterar med ett sant bevis för att främja sin osanning, blir beviset till hans nackdel och inte till hans fördel. Därför bör den som vill debattera med dessa människor försäkra sig själv om att två saker:

1 – Förstå vilken kunskap de besitter för att kunna avvisa dem med den.

2 – Förstå de föreskrivna och rationella bevis som han kommer att avvisa dessa människor med.

17:16-17

2Dar’ Ta´ârudh-in-Naql wal-´Aql.