4. Sortera dina böcker i bokhyllan

Innan vi går in på de generella etiketterna säger vi att students lagda vikt vid hans böcker bevisar hans lagda vikt vid kunskapen.

En etikett som studenten bör omhulda är att han organiserar sina böcker så att han enkelt kan referera till dem. Om han vill kolla upp en fråga i böckerna måste han organisera dem. Böckerna skall organiseras utmed studentens tillstånd. Om han behöver ordna alla Tafsîr-böcker för sig, Hadîth-böcker för sig, Fiqh-böcker utmed rättsskolorna och så vidare, så är det okej. Om han tycker att han gagnas mer av en annan ordning, så är det också okej. Allt handlar om att han hittar boken när han väl behöver den.

Det finns två sorters böcker:

1 – Stora böcker.

2 – Avhandlingar, det vill säga små böcker.

De stora böckerna ser han i bokhyllan eftersom de är stora och består av tio volymer, femton volymer, tre volymer, fyra volymer och så vidare. De är uppenbara.

Det är de små avhandlingarna som kräver hänsyn. De är viktiga och kan rymma kunskap som inte finns i de stora verken. Om han vill kolla upp en fråga i en bok hittar han inte den. Varför inte? Därför att han har lagt den på fel plats. De små avhandlingarna skall vara på en separat plats. De skall inte finnas bland de stora böckerna. Han skall inte lägga en avhandling bestående av några blad, fyrtio sidor eller femtio sidor bredvid en stor bok.