4. Den havande kvinnans månadscykel

Kvinnans månadscykel brukar i princip upphöra under graviditeten. Imâm Ahmad (rahimahullâh) sade:

”Kvinnans graviditet känns endast till via upphört blod.”

Så om den havande kvinnan får blod tillsammans med våndor två eller tre dagar innan förlossningen, så anses det tillhöra barnsängen. Dock hör det inte till barnsängen om det kommer långt innan förlossningen eller kort innan förlossningen men utan våndor. Hör det blodet till menstruationsblodet som berörs av månadscykelns domar eller är det ett betydelselöst blod som inte har månadscykelns domar? De lärda har delade åsikter om det. Den korrekta åsikten är att det är menstruationsblod om det sker utmed kvinnans vanliga månadscykel. Ty blodet som kvinnan får brukar i princip vara menstruationsblod så länge inte motsatsen bevisas. Däremot finns det inget bevis i Qur’ânen och Sunnah för att den havande kvinnan inte kan få sin månadscykel. Det är Mâliks och ash-Shâfi´îs åsikt som valdes av Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah som sade:

”al-Bayhaqî sade att det är en av Ahmads åsikter. Det har faktiskt sagts att han gick tillbaka till den.”1

Utmed det gäller den havande kvinnans månadscykel det som gäller den icke-havande kvinnans månadscykel frånsett vid två fall:

1 – Skilsmässan. Det är förbjudet att skilja sig från kvinnan som har sin vänteperiod utmed månadscyklarna. Det är emellertid inte förbjudet att skilja sig från en havande kvinna. Att skilja sig från en icke-havande kvinna under hennes månadscykel går emot Allâhs (ta´âlâ) ord:

إِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاء فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَأَحْصُوا الْعِدَّةَ

”När någon av er har för avsikt att skilja sig från sin hustru, skall han [iaktta] den föreskrivna väntetiden och beräkna denna tid [med all noggrannhet].”2

Det gör det däremot inte om hon är gravid och har sin månadscykel. Ty den som skiljer sig från en havande kvinna iakttar ju hennes väntetid som upphör med hennes förlossning och det spelar ingen roll om hon har sin månadscykel eller inte när hon skiljs. Därför är det inte förbjudet att skilja sig från en havande kvinna strax efter samlag till skillnad ifrån den icke-havande kvinnan.

2 – Den havande kvinnans månadscykel avslutar inte hennes vänteperiod till skillnad ifrån den icke-havande kvinnans månadscykel. Den havande kvinnans vänteperiod upphör endast med förlossningen, oavsett om hon har haft sin månadscykel eller inte. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَأُوْلَاتُ الْأَحْمَالِ أَجَلُهُنَّ أَن يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ

”Och de som är havande skall invänta barnets födelse.”3

1al-Ikhtiyârât, sid. 35

265:1

365:4