39. Säkrast att tvätta bort blod från kropp och kläder

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

ash-Sharh al-Mukhtasar ´alâ Bulûgh-il-Marâm (1/49)

I vilket fall som helst, är människoblod, frånsett blod från könsorgan eller analöppning, rent. Men för att vara på den säkra sidan och undvika kontrovers med de flesta lärde, bör människan tvätta bort blod från kläder och kropp. Därmed handlar hon säkert och rättar sig efter merparten av de lärde. Rent teoretiskt finns det emellertid inga bevis i Sunnah för att människoblod är orent, bortsett som sagt det som kommer från könsorgan eller analöppning. Dessutom stämmer teorin om dess renhet bättre överens med analogin. Ty det yttersta som kan sägas är att blod är en del av människan och människodelar är rena. Alltså är även människoblod rent.

Beträffande allt annat blod, så är oätbara djurs blod orent oavsett mängd och situation. Exempelvis hundblod, kattblod, musblod och geckoblod är orent i alla fall. I och med att djuren är orena som självdöda, är också deras blod orent. Även ätbara djurs blod är orent, ändock liten mängd är förbisedd förutsatt att det lever. Allâh (ta´âlâ) sade:

قُل لاَّ أَجِدُ فِي مَا أُوْحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَى طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلاَّ أَن يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَّسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ

Säg: ”I det som har uppenbarats för mig finner jag ingenting ätbart som är förbjudet utom självdöda djur, spillt blod eller svinkött – det är orent.”