39. Den tredje grunden

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (d. 1206 – rahimahullâh) sade:

Den tredje grunden är kännedom om er profet Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Han hette Muhammad bin ´Abdillâh bin ´Abdil-Muttalib bin Hâshim. Hâshim var från Quraysh, Quraysh är från araberna och araberna är avkomma till Ismâ´îl, son till Ibrâhîm den förtrogne – må den högsta hyllningen och freden vara med honom och med vår profet.

FÖRKLARING

Detta är den tredje grunden; kännedom om vår profet Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Människan är skyldig att känna sin profet som Allâh har skickat till henne. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har klargjort för henne föreskrifterna som Allâh har ålagt henne och förtydligat dyrkan som Han har skapat henne för.

Denne profet hette Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Han är den siste profeten och Allâhs sändebud till alla djinner och människor. Allâh har skickat honom till alla människor. Han (ta´âlâ) sade:

قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا

Säg: ”Människor! Jag är Allâhs sändebud, [utsänd] till er alla.”1

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

Vi har sänt dig till hela mänskligheten, som förkunnare av ett glatt budskap om hopp och som varnare, men de flesta människor vet inte.”2

Han hette Muhammad, Ahmad, al-Hâshir, al-Mâhî och al-Muqaffâ eftersom han är den siste profeten. Han är ångerns profet, nådens profet och slaktens profet. De är allesammans hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) namn. Det kändaste, bästa och väldigaste namnet är dock Muhammad som han fick av sin familj och som nämns i Qur’ânen. Han (ta´âlâ) sade:

مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ

Muhammad är Allâhs sändebud.”3

Detsamma gäller Ahmad. Det namnet brukade ´Îsâ när han gav det glada budskapet om honom:

وَإِذْ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُم مُّصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ

Och ´Îsâ, Maryams son, som sade: ”Israeliter! Jag är sänd till er av Allâh för att bekräfta vad som ännu består av Tora och för att förkunna för er det glada budskapet att ett sändebud skall komma efter mig vars namn skall vara Ahmad.”4

Han hette alltså Muhammad, hans fader hette ´Abdullâh, hans farfar hette Shaybah, men kallades för ´Abdul-Muttalib, och hans farfars fader hette Hâshim.

Hâshim var den högste i Quraysh, likaså ´Abdul-Muttalib. Hâshim var från Quraysh som är en väldig stam och de bästa araberna. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) var den bäste av den stammen och Hâshims ätt. Hâshims ätt är den bästa av Quraysh. Det sägs att Quraysh var en man vid namnet Fihr bin Mâlik. En annan teori är att han hette an-Nadhr bin Kinânah, farfar till Fihr bin Mâlik. Quraysh tillhör dem som har blivit araber och lärt sig arabernas språk. De fick ett klart arabiskt språk. De är fler araber än Qahtân. Således brukar man säga att det finns ursprungliga araber och de som har blivit araber. De sistnämnda är avkomma till Ismâ´îl, son till Ibrâhîm den förtrogne.

17:158

234:28

348:29

461:6