376. Skall förhöret och sittningen i graven ske på riktigt?

Fråga 376: Skall förhöret och sittningen i graven ske på riktigt?

Svar: Det är helt klart på riktigt. Om någon säger att graven är för trång för att den döde skall kunna sätta sig upp i den, lyder svaret på följande sätt:

1 – Den troende är skyldig att acceptera och betro allt dolt utan att ifrågasätta. Den som ifrågasätter gör så bara utav tvivel till skillnad från den troende som är bekväm med Allâhs och Hans sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) besked.

2 – Själens samröre med kroppen efter döden är inte detsamma som innan döden. Människan kan inte begripa deras gemensamma samröre. Inte heller kan dess samröre efter döden jämföras med det de hade innan döden. En människa kan drömma om allt möjligt alltmedan hennes fysiska tillstånd i sängen förblir detsamma. Till och med täcket på henne är oförändrat. Trots det upplever drömmaren en påtaglig upplevelse. Alltså är själens samröre med kroppen efter döden olikt det de har i jordelivet eller drömmen. Med det sagt är det fullt möjligt för den döde att sättas upp och förhöras i en begränsad och trång grav.

Så har det autentiserats från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Förkunnelsen kommer från honom och vi är ålagda att bekräfta och underkasta oss. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

”Nej, vid din Herre! De tror inte förrän de sätter dig som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut, utan underkastar sig dem helt och fullt.”1

14:65