37. De troende skall se Allâh på Domedagen och i paradiset

Shaykh-ul-Islâm Ahmad bin Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Allâh (ta´âlâ) sade:

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَّاضِرَةٌ إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ

Den Dagen skall [någras] ansikten lysas upp av glädje – de får skåda sin Herre.”1

إِنَّ الْأَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ عَلَى الْأَرَائِكِ يَنظُرُونَ تَعْرِفُ فِي وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعِيمِ

De gudfruktiga skall förvisso finna salighet, [de skall sitta] på högsäten och titta. Deras ansikten kommer att ses stråla av lycka.”2

لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ

De som gör det goda och det rätta skall få det högsta goda – och mer därtill.”3

لَهُم مَّا يَشَاؤُونَ فِيهَا وَلَدَيْنَا مَزِيدٌ

Däri skall de få allt vad de önskar, och mer finns hos Oss.”4

Det här ämnet är stort i Allâhs skrift. Den som funderar över Qur’ânen och eftersträvar vägledning kommer att inse den sanna vägen.

FÖRKLARING

Han (ta´âlâ) sade:

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَّاضِرَةٌ

Den Dagen skall [någras] ansikten lysas upp av glädje.”

Det vill säga utav fägring och skönhet:

إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ

… de får skåda sin Herre.”

Det vill säga titta. Likaså sade Han (djalla wa ´alâ):

إِنَّ الْأَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ عَلَى الْأَرَائِكِ يَنظُرُونَ تَعْرِفُ فِي وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعِيمِ

De gudfruktiga skall förvisso finna salighet, [de skall sitta] på högsäten och titta. Deras ansikten kommer att ses stråla av lycka.”

لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ

De som gör det goda och det rätta skall få det högsta goda – och mer därtill.”

Tillägget är beskådningen av Allâhs (djalla wa ´alâ) ansikte. Allt det är sant. På Domedagen skall både Han (subhânahu wa ta´âlâ) titta på Sina slavar och de på Honom. Likaså i paradiset. Allt det är sant.

Det här ämnet är som sagt stort i Allâhs skrift. Det är även stort i den autentiska Sunnah. Den som funderar över Qur’ânen och Sunnah inser hur klart och tydligt Allâhs (´azza wa djall) egenskaper bekräftas i dem; Hans kunskap, förmåga, tal, höghet, välbehag, vrede, skratt och andra. Det är obligatoriskt att bekräfta dem på ett sätt som tillkommer Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) och förkunna dem vidare bokstavligt utan att förvränga, förneka, föreställa eller jämföra. Alla egenskaper skall bemötas på ett och samma sätt enligt Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah. Det är korrekt att bekräfta egenskaperna; deras betydelser är sanna och de är sanna. Dock är det bara Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) som känner deras beskaffenhet. Därtill skall det vetas att Hans egenskaper inte liknar skapelsernas egenskaper:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt.”

Inte heller liknar Hans (djalla wa ´alâ) essens skapelsens essens. Hans egenskaper liknar inte skapelsens egenskaper. Alla Hans namn och egenskaper är sanna. Det är obligatoriskt att bekräfta dem på ett sätt som tillkommer Allâh (subhânahu wa ta´âlâ). Så sade Imâm Mâlik, Sufyân ath-Thawrî, Ibn ´Uyaynah, Imâm Ahmad bin Hanbal, Ishâq bin Râhûyah, Imâm ash-Shâfi´î och andra imamer. Deras förhållande var ett och samma. Den här frågan skall bemötas på ett och samma sätt; det är obligatoriskt att bekräfta Qur’ân-verserna och hadîtherna om Allâhs egenskaper ordagrant och på ett vis som tillkommer Allâh (subhânahu wa ta´âlâ), utan att förvränga, förneka, föreställa eller jämföra. De är sanna och bekräftade i förhållande till Allâh (´azza wa djall) och de liknar inte Hans (subhânahu wa ta´âlâ) skapelses egenskaper.

175:22-23

283:22-24

310:26

450:35