36. Profeten och Dhûl-Khalasah

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

Manhadj-ul-Anbiyâ’ fîd-Da´wah ilâ Allâh, sid. 74-75

Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skickade iväg en armé från Madînah till Khath´ams avgud Dhûl-Khalasah i Jemen. Djarîr bin ´Abdillâh al-Badjalî (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Under den förislamiska tiden fanns en byggnad vid namn Dhûl-Khalasah, den jemenitiska Ka´bah och den levantiska Ka´bah. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till mig: ”Ska du inte förskona mig från Dhûl-Khalasah?” Jag och 150 mannar från Ahmas begav oss dit, förstörde byggnaden och avlivade dem som var där. Då vi berättade det för profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bad han för oss och Ahmas.”

Hos al-Bukhârî står det:

”I Jemen fanns en byggnad vid namn Dhûl-Khalasah som bestod av en dyrkad avgud vid namn Ka´bah. Den ägdes av Khath´am och Badjîlah.”1

Titta bara på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) fråga: ”Ska du inte förskona mig från Dhûl-Khalasah?” Det är som att existensen av avgudar gjorde honom sömnlös och besvärad. Må Allâh hylla och freda honom. Märkligare än så är att många av dagens kallare ser likgiltigt på avguderi. Värre än så är att de fördömer människor som förkastar och plågas av denna förislamiska tendens.

1al-Bukhârî (4355-4357), Muslim (2476), Abû Dâwûd (3/251) och Ahmad (4/360).