44. Förbehållen tro

Förbehållen tro innebär att man säger:

”Jag är troende om Allâh vill.”

Härom finns tre åsikter:

1 – Förbehållet är förbjudet, säger Murdji’ah, Djahmiyyah och andra. Deras åsikt baseras på att tron är en enda massa som varje människa är medveten om. I och med att tron är enkom hjärtats bekräftelse, tyder ett förbehållande på att personen tvivlar. Därför kallar de alla som förbehåller sig tron för ”tvivlare”.

2 – Förbehållet är obligatoriskt. Deras åsikt baseras på två saker:

1 – Tron är det en person dör med. En person är antingen troende eller också otrogen, beroende på tillståndet han dör i. Detta berör framtiden som är okänd. Således är det inte tillåtet att konstatera något. Många senare människor bland Kullâbiyyah och andra argumenterar på detta vis. Det är emellertid okänt att Salaf argumenterade sådär. Salafs argument var:

2 – En oinskränkt tro innebär att samtliga påbud och förbud utförs respektive avstås. Detta skall en person inte fastslå om sig själv. Gör han det, prisar han sig själv och vittnar för sig själv att han är gudfruktig och from. I så fall skall han även bekräfta sin plats i paradiset, vilket är en omöjlig fordring.

3 – Detaljerat förhållande.

Om förbehållet beror på tvivel, är det förbjudet och till och med otro. Tron är ett fastställande och ett fastställande motstrids av tvivel.

Om förbehållet beror på fruktan för självberöm och vittnesbörd om uppnådd tro via tal, handling och dogm, är det obligatoriskt för att inte hamna i förbud.

Om förbehållet beror på hopp om välsignelse eller besked om att hjärtats tro hänger på Allâhs vilja, är det tillåtet. Att låta Allâhs vilja utgöra ett villkor för tron betyder inte att den är ouppnådd eller obefintlig. Liknande sammanhang har nämnts i exempelvis Allâhs (ta´âlâ) ord:

لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ إِن شَاء اللَّهُ آمِنِينَ مُحَلِّقِينَ رُؤُوسَكُمْ وَمُقَصِّرِينَ لَا تَخَافُونَ

”I enlighet med Allâhs vilja skall ni helt visst stiga in i den heliga Moskén i fred och med rakade huvuden eller kortklippt hår. Då har ni ingenting mer att frukta!”1

Alltså är det fel att döma förbehållet oinskränkt. Det måste nämligen detaljeras som angivet och Allâh vet bättre.

Må Allâh hylla och freda vår profet Muhammad, hans familj och hans följeslagare.

8 Dhûl-Qa´dah 1380.

Lov och pris tillkommer Allâh med Vars gåva det goda fulländas

148:27