35. Vad är domen för att spela kort i Ramadhân?

Fråga 35: Vad är domen för att spela kort i Ramadhân?

Svar: Sysselsättning med nonsens är förbjuden utom Ramadhân och än värre i Ramadhân. Den som berövas på den här månadens dygd är en sann förlorare. Den som berövas på den här månadens godhet är en sann förlorare. De som tillbringar sina nätter med kortspel och dylika tidsfördriv som television berövas på mycket gott. Räcker det inte med att läsa Qur’ânen, be frivilliga böner, söka kunskap och sitta med goda människor? Dessa människor skall frukta Allâh.

Ungdomar som går ut och spelar från 20:00 till 04:00 tillbringar åtta timmar på spelplaner. De utsätter sig själva för synder och nedrigt tal. Det är inget annat än ond nonsens.

För det andra är vi alla ansvariga för dem som lever under oss. Fadern som går hemifrån och låter sonen sova ansvarar för honom. Han är delaktig i hans synd om han inte säger något till honom. Han är skyldig att träna sina barn att lyda Allâh (subhânahu wa ta´âlâ), väcka dem till bönen, få dem att göra goda handlingar och lära dem förnuft. Förhoppningsvis kommer Allâh att gagna honom så.

Om vi låter våra barn gå hemifrån som de vill och komma hem utan att be, så är det helt klart den äldste som bär på det största ansvaret för det. Den äldste skall frukta Allâh beträffande dem som lever under honom. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا

”Troende! För er egen skull och för deras som står er nära bör ni frukta den Eld som har människor och stenar till bränsle.”1

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Alla är ni herdar och alla ansvarar ni för er flock. Ledaren är en herde över sin flock och han ansvarar för den. Mannen är en herde över sin familj och han ansvarar för den. Kvinnan är en herde och hon ansvarar för sin makes hem.”2

Om vi äldre nonchalerar vår flock och överger och struntar i vårt ansvar, kommer Allâh att ställa oss inför rätta för det. Självfallet bävar vi för Allâhs (´azza wa djall) straff.

För det tredje skall vi samarbeta om fromhet och gudsfruktan. Om du ser din broder slarva med sina barn, ignorera dem och låta bli att lära dem, påbjuda dem det goda och förbjuda dem det onda, så måste du påminna honom om det. Även predikanterna i moskén måste påminna om det. Det är vad de förmår. De förmår att tala, råda och instruera Allâhs slavar.

166:6

2al-Bukhârî (7138) och Muslim (1829).