342. Vad är domen för jämmer?

Fråga 342: Vad är domen för jämmer?

Svar: Mig veterligen förbannade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) den jämrande kvinnan och kvinnan som lyssnar till henne. Anledningen att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbannade henne var att jämmer förstorar olyckan och skuldkänslorna. Med hjälp av jämmer intalar Satan kvinnorna att känna ilska mot Allâhs (´azza wa djall) öde och beslut. Dessa samlingar som hålls efter någons dödsfall och ackompanjeras med jämmer är förbjudna och grava synder. När en människa drabbas av en olycka säger hon:

إنا لله وإنا إليه راجعون، اللهم أجرني في مصيبتي وأخلف لي خيرا منها

”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända. Allâh! Belöna mig i min olycka och ge mig något ännu bättre efteråt.”

Säger hon det ärligt och övertygat om Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord, benådar Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) henne med något ännu bättre efteråt och belönar henne för det. Umm Salamah (radhiya Allâhu ´anhâ) berättade att hon hörde Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) säga:

”Det finns inte en muslim som drabbas av en olycka och säger:

إِنَّا لله وإِنَّا إِلَيْه راجعونَ اللهُمَّ أَجِرْني في مُصِيبَتي وَأَخْلِفْ لي خَيْراً منها

”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända. Allâh! Belöna mig i min olycka och ge mig något ännu bättre efteråt.”

utan att Allâh belönar honom i hans olycka och ger honom något som är bättre efteråt.”

Umm Salamah sade:

”När Abû Salamah hade dött sade jag det som Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hade beordrat mig och Allâh gav mig någon bättre än honom; Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).”

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) var ju bättre än Abû Salamah (radhiya Allâhu ´anh). Därtill belönades hon av Allâh (ta´âlâ). Alltså skall den olycksdrabbade se till att härda, ha tålamod och se fram emot belöning hos Allâh (subhânah) – och Allâh vet bättre.