32. Gräshoppan – en nåd eller ett straff

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

ash-Sharh al-Mukhtasar ´alâ Bulûgh-il-Marâm (1/45-46)

Gräshoppan är en flygande insekt som Allâh kan skicka både som nåd och straff. Den angriper plantage och växter som den ödelägger och äter. Allâh (ta´âlâ) straffade exempelvis Farao med gräshoppor och sade:

فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمُ الطُّوفَانَ وَالْجَرَادَ وَالْقُمَّلَ وَالضَّفَادِعَ وَالدَّمَ آيَاتٍ مُّفَصَّلاَتٍ فَاسْتَكْبَرُواْ وَكَانُواْ قَوْمًا مُّجْرِمِينَ

”Då slog Vi dem med översvämningar och gräshoppssvärmar och löss och paddor och blod – tydliga tecken – men de var ett högmodigt släkte, ett folk av obotfärdiga syndare!”1

Allâh skickade gräshoppor på dem. De lärde sade att gräshopporna ödelade plantagen, lössen ödelade förvaringen, grodorna ödelade vattnet och blod forsade ur deras kroppar, liksom näsblod, så att de förlorade näringstillförsel. Ty gräshoppan ödelägger näringstillförseln när den ödelägger plantagen, lusen ödelägger näringstillförseln när den ödelägger förvaringen, grodan ödelägger näringstillförseln när den ödelägger vattnet och blodförlust orsakar fysisk svaghet.

I vilket fall som helst är självdöda gräshoppor lovliga att ätas. De kan som sagt vara en nåd, vilket de framför allt var förr i världen när fattiga kunde fånga dem och sälja dem. Människor äter gräshoppor. De är smakliga och goda. Så om du hittar en dö gräshoppa på marken så ska du veta att den är lovlig.

17:133