31. Bönen i samband med resa

133 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Den som tänker resa skall säga till dem som han lämnar efter sig:

أَسْتَوْدِعُكُمْ الله الذِي لا تَضيعُ وَدَائِعُهُ

”Jag lämnar er i Allâhs förvar vars förvar inget går om intet.”

134 – Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Det som lämnas i Allâhs förvar bevaras av Honom.”

135 – Sâlim sade:

”Ibn ´Umar (radhiya Allâhu ´anhumâ) brukade säga till personen som tänkte resa: ”Kom närmare mig. Jag skall ta farväl från dig liksom Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tog farväl från oss:

أَسْتَودعُ اللهَ دِينَكَ وأمانَتَكَ وَخَواتِيمَ أَعْمَالِكَ

”Jag lämnar din religion, trovärdighet och sista handling i Allâhs förvar.”

I en annan rapportering nämns det att när han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tog farväl av någon som skulle resa tog han tag i hans hand och släppte den inte förrän han släppte profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hand och bad för honom denna bön.

136 – En man kom till profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och sade:

”Allâhs sändebud! Jag tänker resa. Ge mig något.” Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: ”Må Allâh ge dig gudsfruktan.” Han sade: ”Ge mig mer.” Han sade: ”Må Han förlåta dina synder.” Han sade: ”Ge mig mer.” Han sade: ”Må Han underlätta det goda för dig vart du än är.”

137 – Abû Hurayrah (radhiya Allâhu ´anh) berättade att en man sade:

”Allâhs sändebud! Jag tänker resa. Råd mig.” Han sade: ”Se till att frukta Allâh och säga ”Allâhu Akbar” i samband med varje uppförsbacke.” När mannen hade gått därifrån sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

اللَّهُمَّ اطْوِ لَهُ الْبُعْدَ وَهَوِّنْ عَلَيْهِ السَّفرَ

”Allâh! Förkorta för honom det långa avståndet och underlätta för honom hans resa.”