3. Alla skiljer mellan frivilliga och ofrivilliga handlingar

Människan vet att när hon lider av läckage så är det inget som sker frivilligt. Och om hon är frisk så urinerar hon frivilligt. Människan skiljer alltså mellan de båda fallen. Ingen förnekar skillnaden. Detsamma gäller allting annat som händer slaven; han vet vad som händer honom frivilligt och ofrivilligt. Det hör till Allâhs (´azza wa djall) nåd att människan till och med gör saker och ting frivilligt utan att ställas inför rätta för dem. Sådant är fallet med den som gör något utav glömska eller i sömnen. Allâh (ta´âlâ) sade om grottfolket:

وَنُقَلِّبُهُمْ ذَاتَ الْيَمِينِ وَذَاتَ الشِّمَالِ وَكَلْبُهُم بَاسِطٌ ذِرَاعَيْهِ بِالْوَصِيدِ

”Vi lät dem vända sig än på höger sida, än på vänster och deras hund låg vid ingången med utsträckta framben.”1

Det var de som rörde på sig, men i och med att den sovande varken gör något frivilligt eller straffas för det han gör, så tillskrev Allâh (ta´âlâ) handlingen Sig själv. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Den som glömmer under tiden han fastar och äter eller dricker, skall fullborda sin fasta. Det är ingen annan än Allâh som har gett honom att äta och dricka.”

Han associerade ätandet och drickandet med Allâh (´azza wa djall) eftersom de skedde utav glömska. Till följd därav påminner de om ofrivilliga handlingar. Alla känner vi till skillnaden mellan en ofrivillig smärta och tankspriddhet som vi inte känner orsakerna till och en smärta, eller en lycka, som är en följd av något frivilligt. Detta är klart och tydligt och lov och pris tillkommer Allâh.

118:18