29. Så tror Khawâridj

Imâm Harb bin Ismâ´îl al-Kirmânî (d. 280)

Kitâb-us-Sunnah, sid. 86-90

Khawâridj. De har trängt igenom religionen, lämnat tron, skingrats från islam, avvikit från Samlingen, förvillat sig från vägledningen, revolterat mot makthavaren och ledarna, dragit svärd mot samfundet, förlovat dess liv och egendomar och beskyllt alla oliktänkare för otro. De enda som förskonas är de som delar deras dogm och lever kvar i deras vilsna boning.

De förtalar Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare, svärsöner och ingifta, tar avstånd från dem, beskyller dem för otro och skandaler och distanserar sig från dem inom religiösa frågor.

De dementerar straffet i graven, Dammen och Medlingen. Den som en gång hamnar i helvetet, påstår de, förblir däri. Den som ljuger en gång, gör en liten eller en stor synd och dör utan ånger, är otrogen och evigt dömd till helvetet. De delar samma åsikt som Bakriyyah gällande korn och ören.

Samtidigt är de även Qadariyyah, Djahmiyyah, Murdji’ah och Râfidhah. De tillåter inte bön bakom imamer som inte är deras. De tillåter att böner bes efter deras tider. De tillåter fasta innan beskådning av nymåne, och de tillåter avslutning av fasta innan beskådning av nymåne. De tillåter vigsel utan förmyndare och myndighet, och de tillåter njutningsäktenskap. De förlovar att ett silvermynt säljs för två silvermynt, från hand till hand. De tillåter inte bön i läderstrumpor och de tillåter inte bestrykning av dem.

De anser inte att de behöver lyda makthavaren. De anser inte att de behöver sluta sig till Qurayshs kalifat. De har många andra saker med vilka de skiljer sig från islam och muslimerna. Det räcker att deras åsikt, dogm och religion lyder på detta vis för att påvisa deras villfarelse. De har ingenting med islam att göra. Det är genomträngare.