284. Återvänder de dödas själar till deras kroppar på måndagar och torsdagar?

Fråga 284: Återvänder de dödas själar till deras kroppar på måndagar och torsdagar för att hälsa tillbaka till besökarna?

Svar: Det är grundlöst. Gravbesök är alltid föreskrivna. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Jag brukade förbjuda er att besöka gravar. Besök dem! De påminner er om nästa liv.”1

Besökaren skall göra det som gjordes av profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), det vill säga hälsa till de döda utan att läsa Qur’ânen. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade säga:

السَّلامُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُسْلِمِين, و يرحم الله المستقدمين منا و المستأخرين, وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللهُ بكم لاحِقُونَ نَسْأَلُ الله لَنَا وَلَكُمْ الْعَافِية

”Frid med er, ni troende och muslimska bosättare. Må Allâh benåda våra företrädare och efterträdare. Vi kommer – om Allâh vill – att sluta oss till er. Vi ber Allâh för vår och er skoning.”

اللهم لا تحرمنا أجرهم ولا تفتنـا بعـدهم و اغفر لنا و لهم

”Allâh! Beröva oss inte deras belöning och pröva oss inte efter dem. Förlåt oss och dem.”

Qur’ânen skall inte läsas vid gravar eftersom handlingen har inte rapporterats från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Den troende får inte göra något som inte har rapporterats från honom (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).

Därtill har gravbesök två syften:

1 – Besökaren gagnas av att påminna sig själv om nästa liv och dra lärdom. De som är under jorden idag var på den igår. Besökaren kommer att råka ut för samma sak. Således skall han dra lärdom, ta vara på tiden och arbeta inför den dag då även han ligger under jorden.

2 – Han ber för de döda liksom sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bad. Det vill säga hälsar till dem och ber om nåd för dem.

Att åkalla de döda och göra Tawassul via dem är förbjudet och avguderi. I det här fallet spelar det ingalunda roll om den åkallade är profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) eller någon annan. Det är inte tillåtet att göra Tawassul via profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) grav eller självaste profeten efter hans död. Det är avguderi. Om det hade varit korrekt skulle följeslagarna (radhiya Allâhu ´anhum) gjort handlingen innan oss. De gjorde inte Tawassul via honom (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) efter hans död. När ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) bad om regn sade han:

”Allâh! Vi brukade göra Tawassul till Dig via vår profet varpå Du gav oss regn. Nu gör vi Tawassul till Dig via vår profets farbror, så ge oss regn.”

Därefter reste sig al-´Abbâs (radhiya Allâhu ´anh) upp och åkallade2.

Det bevisar att Tawassul inte skall utföras via en död människa, oavsett hennes ställning och position hos Allâh (´azza wa djall). Istället skall det utföras via en levande människas tillbedjan vars tillbedjan man hoppas kommer att bönhöras på grund av hennes rättfärdighet och religiositet. Det är nämligen harmlöst att göra Tawassul via en religiös persons åkallan. Det var det de troendes ledare ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) gjorde. Däremot är det inte alls tillåtet att göra Tawassul via döda människor. Det är större avguderi och uteslutning ur religionen att åkalla en död människa. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

Er Herre säger: ”Be till Mig, så skall Jag besvara er. De som håller sig för goda för att tjäna Mig skall gå med böjt huvud in i helvetet.”3

1Muslim (977) och at-Tirmidhî (1054).

2al-Bukhârî (1010).

340:60