28. Quraysh får reda på profetens tåg mot karavanen

Abû Sufyân hade fått reda på att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) var på väg mot honom. Han skickade iväg Dhamdham bin ´Amr al-Ghifârî till Makkah för att alarmera Quraysh om att bege sig till sin karavan för att skydda den mot Muhammad och hans följeslagare.

Alarmet hade nått Makkah. De begav sig snabbt iväg. Ingen av de stora personligheterna stannade kvar frånsett Abû Lahab som lät en gäldenär ersätta honom. De samlade ihop alla de arabiska stammarna som låg i deras omnejd. Ingen klan från Quraysh uteblev bortsett från Banû ´Adî som inte medverkade med en enda man.

De lämnade sina hem, precis som Allâh (´azza wa djall) sade:

وَلاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ خَرَجُواْ مِن دِيَارِهِم بَطَرًا وَرِئَاء النَّاسِ وَيَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ اللّهِ وَاللّهُ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌ

”Och bete er inte som de som lämnade sina hem i skrytsamt övermod för att ses [och beundras] av människorna. De ville hindra [andra] att följa Allâhs väg, men Allâh håller uppsikt över [dem och] deras företag.”1

De gjorde stora uppoffringar och visade väldig ilska över Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare som var ute efter deras karavan. Därtill var det inte längesedan de dödade ´Amr bin al-Hadhramî och beslagtog hans karavan.

18:47