278. Vad är domen för att kvinnor besöker gravar i allmänhet och profetens grav i synnerhet?

Fråga 278: Vad är domen för att kvinnor besöker gravar i allmänhet och profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) grav i synnerhet?

Svar: Det är förbjudet för kvinnor att besöka gravar. Det är faktiskt en grav synd. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbannade kvinnorna som besöker gravar och dem som gör dem till böneplatser och sätter ljus på dem. Kvinnan är svag, impulsiv och lättpåverkad. Flera synder uppstår när hon besöker gravar. Måhända leder hennes handling till att begravningsplatsen fylls av andra kvinnor. Det kan leda till att syndare börjar uppsöka kvinnor på begravningsplatser. Vanligtvis ligger begravningsplatser avlägsna. Det kan alltså sluta riktigt illa. Således är profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbannelse av gravbesökande kvinnor baserad på väldiga visheter.

Dock är det harmlöst att kvinnan som oavsiktligt passerar en begravningsplats stannar upp och hälsar den föreskrivna fredshälsningen:

السَّلامُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُسْلِمِين وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللهُ بكم لاحِقُونَ نَسْأَلُ الله لَنَا وَلَكُمْ الْعَافِية

Frid med er, ni troende och muslimska bosättare. Vi kommer – om Allâh vill – att sluta oss till er. Vi ber Allâh för vår och er skoning.”

´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) frågade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) om vad hon skulle säga ifall hon passerade gravar varvid sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) lärde henne den omnämnda bönen. Men att en kvinna avsiktligt besöker gravar är alltså förbjudet och grav synd.

När det kommer till att kvinnor besöker profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) grav, så har det tillsynes samma allmänna dom. Med andra ord skall kvinnor inte besöka profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) grav.

Somliga lärda säger att kvinnan får besöka profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) grav då den inte är öppen som alla andra gravar. Den är ju omringad av tre väggar. Alltså besöker hon i själva verket inte graven; hon står utanför den. Men i och med att handlingen tvivelsutan anses vara ett besök ur ett traditionellt perspektiv, så skall hon inte besöka den. I hennes fall räcker det att hon säger i sin bön:

السلام عليك أيها النبي و رحمة الله و بركاته

Må fred, Allâhs nåd och Hans välsignelse vara med dig, profet!”

Hennes fredshälsning når profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hon belönas för den.