25. Undvik allt som leder till synd

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

I´ânat-ul-Mustafîd bi Sharh Kitâb-it-Tawhîd, sid. 35

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلاَ تَقْرَبُواْ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ

Avhåll er från all skamlöshet, både inför andra och i hemlighet.”

Detta är den fjärde uppmaningen. Skamlöshet åsyftar synder och betraktas som skamlösa på grund av deras vidrighet. Med andra ord, närma er inte synder. Lägg märke till att Allâh sade:

وَلاَ تَقْرَبُواْ الْفَوَاحِشَ

Avhåll er från all skamlöshet…”

Han sade inte bara att vi inte skulle hamna i skamlöshet. Det betyder att både det som leder till synd och synden i sig är förbjudna. Exempelvis leder felaktigt klädda kvinnor till synd eftersom de leder till otukt. Att hon visar sitt ansikte och förskönar sig leder till otukt. Allâh förbjöd allt som leder till otukt och sade:

وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً

”Håll er borta från otukt! Sådant är skamlöshet och en ond väg.”1

Han förbjöd inte bara otukt utan allt som leder till otukt. Ett sådant förbud är mer slående än ett förbud mot självaste handlingen. Allâh förbjöd männen att följa kvinnor med blicken eftersom det leder till otukt. Han förbjöd musik eftersom musik leder till synder. Versen förbjuder alltså alla orsaker till synder. Håll er borta från syndiga blickar, syndig lyssning, avtäckta ansikten, uppseendeväckande klädsel och annat som leder till synder. Om orsakerna till synderna är förbjudna, vad är då själva synderna? Helt klart värre.

117:32