25. Förnekarnas metod med Allâhs egenskaper

Förnekarna är enade om att bekräfta de Allâhs egenskaper som stämmer överens med deras intellekt samt förneka det som inte stämmer överens med deras intellekt. Detta gäller oavsett om intellektet stämmer överens med Qur’ânen och Sunnah eller inte. Enligt dem är det nämligen intellektet som avgör vilka egenskaper som skall bekräftas respektive förnekas.

Därefter är de oense om det som varken bekräftas eller förnekas av intellektet. De flesta förnekar även det och betraktar det som en metafor. Andra är passiva och anförtror Allâh sakfrågan alltmedan de är ense om att det inte tyder på någon egenskap. De påstår att denna metodik enar mellan intellektuella och uppenbarade bevis. De ljuger. De intellektuella och uppenbarade bevisen är enade om att bekräfta Allâhs fullkomliga egenskaper. Inga av Allâhs egenskaper i Qur’ânen och Sunnah motstrider intellektet ändock det inte kan begripa deras detaljer. Dessa förnekare påminner om dem Allâh sade om:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُواْ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَن يَتَحَاكَمُواْ إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُواْ أَن يَكْفُرُواْ بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُضِلَّهُمْ ضَلاَلاً بَعِيدًا وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْاْ إِلَى مَا أَنزَلَ اللّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ رَأَيْتَ الْمُنَافِقِينَ يَصُدُّونَ عَنكَ صُدُودًا فَكَيْفَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ ثُمَّ جَآؤُوكَ يَحْلِفُونَ بِاللّهِ إِنْ أَرَدْنَا إِلاَّ إِحْسَانًا وَتَوْفِيقًا

”Har du inte lagt märke till dem som säger sig tro på det som har uppenbarats för dig och det som uppenbarades före din tid, hur de villigt underkastar sig otrons dom, fastän de har uppmanats att förneka den? Men Djävulens avsikt är att driva dem till syndens yttersta gräns. Och när någon säger till dem: ”Kom, låt oss samlas kring det som Allâh har uppenbarat och kring sändebudet”, ser du hycklarna vända sig bort fulla av ovilja. Och om de drabbas av en motgång på grund av sina handlingar, kommer de till dig och försäkrar vid Allâh: ”Vi ville bara göra gott och jämka samman”.”1

De påminner om dem på följande sätt:

1 – Båda grupperna säger sig tro på det som har uppenbarats för profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), trots att de inte accepterar allt som han har förkunnat.

2 – När dessa förnekare kallas till att bekräfta Allâhs fullkomliga egenskaper i Qur’ânen och Sunnah, vänder de ryggen och vägrar. På samma sätt gjorde hycklarna när de blev kallade till att tro på det som har uppenbarats för sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).

3 – Dessa förnekare har djävlar som de efterapar och prioriterar framför sändebudens budskap. I tid av oenighet vill de hellre dömas av dem än av Qur’ânen och Sunnah. På samma sätt ville hycklarna dömas av djävlarna fastän de hade uppmanats att förneka dem.

4 – Dessa förnekare påstår att de vill göra gott och kombinera intellektet med Uppenbarelsen. På samma sätt svor hycklarna.

Varje lögnare som döljer sig bakom sin lögn och skyltar med sanningen, brukar falsk propaganda som han sprider sin lögn med. Men den Allâh skänker kunskap, förståelse, vishet och god avsikt, faller inte offer för falskhet och lögnaktiga propaganda.

14:60-62