248. Nås den döde av pågående välgörenhet och bortskänkt egendom som skänks å hans vägnar?

Fråga 248: Nås den döde av pågående välgörenhet och bortskänkt egendom som skänks å hans vägnar?

Svar: Vi måste veta att den pågående välgörenheten skall startas av den döde innan han dör. Exempelvis bygger en man en moské. Det är en pågående välgörenhet. En annan skänker en vattenkylare i stiftelse. En tredje gräver en brunn så att folk kan dricka. Det är en pågående välgörenhet. En man reparerar vägar så att folk enkelt kan färdas på dem. Det är en pågående välgörenhet.

Angående välgörenheten som vissa släktingar gör å sina dödars vägnar, så når den visserligen den döde, men det var inte det profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) syftade på när han sade:

”När människan dör upphör hennes handlingar bortsett från tre stycken; en pågående välgörenhet, en gagnande kunskap eller ett rättfärdigt barn som ber för henne.”1

Härmed uppstår frågan om det är bättre att skänka välgörenhet för sina föräldrar, förrättar bönen för dem, fastar för dem eller ber för dem? Det är bäst att be för dem eftersom sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När människan dör upphör hennes handlingar bortsett från tre stycken; en pågående välgörenhet, en gagnande kunskap eller ett rättfärdigt barn som ber för henne.”

1Muslim (1631).