22 – De tre grunderna – Kunskap om Allâh

Om det sägs till dig: ”Vilka är de tre grunderna som är obligatoriska för varje människa att ha kännedom om?” skall du säga: ”Tjänaren skall ha kännedom om sin Herre…   


FÖRKLARING

 

Grunder är plural av ”grund”. Grund är något man bygger på. Till det hör exempelvis grunden till en vägg och roten till ett träd från vilket grenar förgrenas. Allâh (ta´âlâ) sade:

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاء

”Har du inte tänkt på den liknelse som Allâh framställer om det goda ordet? Det goda ordet är som ett starkt och friskt träd, fast rotat, som sträcker sina grenar mot skyn.” (14:24)

Dessa tre grunder författaren (rahimahullâh) nämner, är de grunder som människan kommer att bli frågad om i graven: Vem är din Herre? Vilken är din religion? Vem är din profet?

Författaren (rahimahullâh) nämnde dessa tre grunder på ett frågeställande sätt för att uppmärksamma människan om dem. Detta bevisar att det är en väldig fråga och stora principer. Han sade att dessa tre grunder är obligatoriska för människan att ha kunskap om, eftersom det är de tre grunderna hon kommer att frågas om i graven. När hennes nära och kära har lämnat henne, kommer två änglar som får henne att sätta sig upp och frågar henne:

”Vem är din Herre? Vilken är din religion? Vem är din profet?”

Den troende kommer att svara:

”Allâh är min Herre, Islâm är min religion och Muhammad är min profet.”

Vad gäller tvivlaren och hycklaren, kommer han att säga:

”Öh, öh. Jag vet inte. Jag hörde folket säga något, så jag sade samma sak.”

Kunskap om Allâh sker på olika sätt. Några av dem är forskning och observationer kring Hans (´azza wa djall) skapelser. Det leder till kunskapen om Honom och Hans väldiga makt och fullkomliga vishet och nåd. Allâh (ta´âlâ) sade:

أَوَلَمْ يَنظُرُواْ فِي مَلَكُوتِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَا خَلَقَ اللّهُ مِن شَيْءٍ

”Har de aldrig tänkt igenom betydelsen av Allâhs herravälde över himlarna och jorden och av allt som Allâh har skapat.” ( 7:185)

قُلْ إِنَّمَا أَعِظُكُم بِوَاحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا

”Ett råder jag er till, nämligen att ni två och två eller var man för sig vänder er till Allâh och ber Honom visa er sanningen, och att ni sedan noga rannsakar era hjärtan.” (34:46)

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لِّأُوْلِي الألْبَابِ

”I skapelsen av himlarna och jorden och i växlingen mellan natt och dag ligger helt visst budskap till dem som vill använda sitt förstånd.” (3:190)

إِنَّ فِي اخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَمَا خَلَقَ اللّهُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَّقُونَ

”I växlingen mellan natt och dag, och i allt vad Allâh har skapat i himlarna och på jorden, ligger i sanning budskap till dem som fruktat Honom.” (10:6)

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللّهُ مِنَ السَّمَاء مِن مَّاء فَأَحْيَا بِهِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخِّرِ بَيْنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

”I skapelsen av himlarna och jorden, i växlingen mellan natt och dag, i skeppen som plöjer haven lastade med det som är till nytta för människorna, i regnet som Allâh sänder ned och därmed ger nytt liv åt den jord som varit död och låter djur av alla slag befolka den och i vindarnas och molnens rörelser, drivna mellan himmel och jord i bestämda banor – i allt detta ligger förvisso budskap till dem som använder sitt förstånd.” (2:164)

Ett annat sätt som tjänaren kan få kunskap om sin Herre, är att fundera över Hans föreskrivna tecken. Hans föreskrivna tecken är Uppenbarelsen som sändebuden (´alayhim-us-salâtu was-salâm) kom med. Man skall titta på dessa tecken och de enorma fördelarna som de består av. Dessa fördelar kan skapelsen inte vara utan, varken i detta liv eller i livet efter detta. När man tittar på dem, funderar över dem och den kunskap och vishet som de består av och finner deras ordning och överensstämmande med tjänarnas välgång, känner man sin Herre (´azza wa djall) med hjälp av det. Allâh (´azza wa djall) sade:

أَفَلاَ يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِندِ غَيْرِ اللّهِ لَوَجَدُواْ فِيهِ اخْتِلاَفًا كَثِيرًا

”Ägnar de ingen eftertanke åt det som Qur´ânen innehåller? De skulle säkert ha funnit många motsägelser i den, om den inte varit från Allâh.” (4:82)

Ett annat sätt är att Allâh (´azza wa djall) för in kunskap om Sig (subhânahu wa ta´âlâ) själv i den troendes hjärta, som om han ser sin Herre med sina egna ögon. Profeten (´alayhis-salâtu was-salâm) sade efter att han ställdes frågan av Djibrîl: ”Vad är Ihsân?” (i betydelse):

”Att du dyrkar Allâh som om du ser Honom. För även om du inte ser Honom, ser Han sannerligen dig.”[1]

 

[1] al-Bukhârî (4777), Muslim (8), Abû Dâwûd (4681), at-Tirmidhî (2738), Ibn Mâdjah (63) och Ahmad (1/27).