22. Allâhs nåd och barmhärtighet

Shaykh-ul-Islâm Ahmad bin Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Han (ta´âlâ) sade:

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

”I Allâhs, den Nåderikes, den Barmhärtiges namn.”1

رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْمًا

”Herre, Din nåd och barmhärtighet når överallt och Du omfattar allt med Din kunskap!”2

وَكَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا

”… och Hans barmhärtighet omsluter de troende.”3

وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ

Men Min nåd och Min barmhärtighet når överallt.”4

كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ

”Er Herre har för Sig stadfäst nåd och barmhärtighet.”5

وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet.”6

فَاللّهُ خَيْرٌ حَافِظًا وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

”Nej, ingen vakar bättre över oss än Allâh, den Barmhärtigaste av de barmhärtiga!”7

FÖRKLARING

Vi tror på Allâh (djalla wa ´alâ), Hans sköna namn och Hans upphöjda egenskaper som är bekräftade i Qur’ânen och den autentiska Sunnah. De skall förstås på ett sätt som tillkommer Allâh. De skall alltså varken förvrängas, förnekas, föreställas eller jämföras. Alla Hans egenskaper är sanna. Alla Hans namn är sköna. Vi namnger Honom med dem liksom Han (djalla wa ´alâ), profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare (radhiya Allâhu ´anhum) har gjort det – på ett sätt som tillkommer Allâh. Hans egenskaper liknar inte skapelsens egenskaper. Hans namn liknar inte skapelsens namn. Hans (subhânah) namn är sköna och består av väldiga betydelser. Sålunda sade Han:

وَلِلّهِ الأَسْمَاء الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا وَذَرُواْ الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَآئِهِ

”Allâhs är fullkomlighetens sköna namn; anropa Honom alltså med dem och håll er på avstånd från dem som missbrukar dem.”8

Ty Hans namn är fullkomliga. Också deras betydelser är fullkomliga. Han (subhânahu wa ta´âlâ) har alltså sagt att de är sköna.

Ingen annan än Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) vet hur Hans egenskaper verkligen är. Han vet, men inte som vi vet. Han benådar, men inte som vi benådar. Han reser Sig, men inte som vi reser oss. Han stiger ned, men inte som vi stiger ned. Han kommer, men inte som vi kommer. Han förargas, men inte som vi förargas. Detsamma gäller alla andra egenskaper:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt.”

Resningen är känd. Nåden är känd. Ilskan är känd. Kärleken är känd. Viljan är känd. Beskaffenheten är dock okänd. Vi vet inte hur Allâh har rest Sig. Vi vet inte hur Allâh benådar. Vi vet inte – Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) vet. Men vi vet att kärleken inte är ilskan och att ilskan inte är välbehaget och att välbehaget inte är förlåtelsen. På samma sätt är alla andra egenskapers betydelser kända, men deras beskaffenhet har bara Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) kunskap om.

11:1

240:7

333:43

47:156

56:54

610:107

712:64

87:180