20. Vem började profeten kalla när han offentliggjorde kallet?

Fråga 20: Vem började han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kalla när han offentliggjorde kallet?

Svar: När Allâh (ta´âlâ) hade uppenbarat:

وَأَنذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ

”Och varna dem som står dig närmast.”1

gick han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) uppför berget Abû Qubays och ropade ut:

”Quraysh! ´Abdu Manâfs ättlingar! Hashîms ättlingar! Köp era egna själar! Rädda er själva från Elden! Jag är er till ingen nytta hos Allâh. ´Abbâs bin ´Abdil-Muttalib! Jag är dig till ingen nytta hos Allâh. Safiyyah, Allâhs sändebuds faster! Jag är dig till ingen nytta hos Allâh. Fâtimah, Muhammads dotter! Fråga mig vad du än vill av min egendom. Jag är dig till ingen nytta hos Allâh.”2

126:214

2al-Bukhârî (4771) och Muslim (204).