2. De delade åsikterna om ödet

När det kommer till ödet så har det islamiska samfundet delats upp i tre grupper:

Den första: En grupp som bekräftar ödet överdrivet mycket och negerar slavens förmåga och val. De säger att slaven saknar såväl förmåga som val och att han är påtvingad utan valförmåga. De liknar honom vid trädet som drabbas av en vind. De gör ingen skillnad mellan slavens frivilliga handling och ofrivilliga handling. Det råder inga tvivel om att dessa människor är vilsna. Det är välkänt enligt religionen, intellektet och seden att man skiljer mellan en frivillig handling och en ofrivillig handling.

Den andra: En grupp som bekräftar slavens förmåga och val överdrivet mycket. De går så långt att de negerar att Allâh (ta´âlâ) vill, väljer eller skapar slavens handling. De menar att slaven handlar självständigt. Vissa av dem är så extrema att de till och med säger att Allâh (ta´âlâ) inte vet vad slavarna skall göra förrän de har gjort det. De bekräftar nämligen slavens förmåga och val till en extrem grad.

Den tredje: De troende som vägleddes av Allâh till sanningen inom de frågor som människorna blivit oense om. De är Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah. De går på den måttliga vägen och håller sig till bevisen i Sharî´ah och intellektet. De säger att handlingarna som Allâh (ta´âlâ) skapar i skapelsen består av två typer:

Den första: De handlingar som Allâh (tabârak wa ta´âlâ) låter ske i Sina skapelser. Ingen annans vilja påverkar här. Exempel på dessa handlingar är regnet, växtligheten, livet, döden, sjukdomarna, hälsan och många andra företeelser som skådas i Allâhs (ta´âlâ) skapelser. Ingens val eller vilja påverkar här. Allting handlar enbart om Allâhs (ta´âlâ) vilja.

Den andra: De handlingar som alla viljebärande skapelser gör. Dessa handlingar äger rum utmed handlarnas val och vilja. Ty Allâh (ta´âlâ) har låtit dem förfoga över dem. Allâh (ta´âlâ) sade:

لِمَن شَاء مِنكُمْ أَن يَسْتَقِيمَ

”Till dem av er som vill följa en rak väg.”1

مِنكُم مَّن يُرِيدُ الدُّنْيَا وَمِنكُم مَّن يُرِيدُ الآخِرَةَ

”Det fanns de bland er som inte hade annat än denna världen för ögonen och det fanns de som såg mot nästa liv.”2

فَمَن شَاء فَلْيُؤْمِن وَمَن شَاء فَلْيَكْفُرْ

”Låt därför den tro som vill tro, och låt den häda som vill häda.”3

Människan vet vad hon gör frivilligt och vad hon gör ofrivilligt och påtvingat. Människan stiger frivilligt nedför stegen från taket och vet att hon gör det frivilligt. Men om hon råkar trilla ned från taket så vet hon att det var ofrivilligt. Hon skiljer mellan de båda handlingarna och vet att den första var frivillig medan den andra var ofrivillig. Det vet ju alla människor.

181:28

23:152

318:29