19. Satan kommer fram till människan

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَقُل رَّبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَأَعُوذُ بِكَ رَبِّ أَن يَحْضُرُونِ

”Och säg: ”Herre! Jag ber Dig beskydda mig mot djävlarnas frestelser!” och: ”Jag ber Dig beskydda mig, Herre, mot alla närmanden från deras sida!”1

106 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade säga:

أَعوذ بالله السميع العليم من الشَّيْطانِ الرَّجِيمِ من هَمْزِهِ ونَفْخِهِ ونَفثِه

”Jag söker skydd hos Allâh, den Hörande, den Vetande, från den fördömde Satan; hans frestelse, arrogans och poesi.”

Det gjorde han baserat på Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

”Om Djävulen förleder dig, be då Allâh beskydda dig; Han är Den som hör allt, vet allt!”2

Böneropet kör bort Satan:

107 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När det kallas till bön vänder sig Satan med flatulens om så att han inte kan höra böneutropet. När böneutropet är klart kommer han fram. När Iqâmah läses vänder han sig om. När Iqâmah är klart kommer han fram.”

108 – Suhayl bin Abî Sâlih sade:

”Min fader skickade iväg mig tillsammans med vår slavpojke – eller vän – till Banû Hârithah. Någon ropade hans namn bakom en mur. Personen som var med mig klättrade uppför muren utan att se någon. Jag berättade det för min fader. Han sade: ”Hade jag vetat att du skulle råka ut för det skulle jag inte skickat iväg dig. Om du hör en röst skall du kalla till bönen. Jag hörde Abû Hurayrah (radhiya Allâhu ´anh) berätta att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När det kallas till bön vänder sig Satan om.”

109 – Abûd-Dardâ’ (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ställde sig upp för att be. Vi hörde honom säga: ”Jag söker skydd hos Allâh från dig.” Därefter sade han: ”Jag förbannar dig med Allâhs förbannelse” tre gånger. Han sträckte ut sin hand som om han tog tag i något. Efter att han hade bett klart sade vi till honom: ”Allâhs sändebud! Vi hörde hur du sade något i bönen som vi inte hade hört förr och vi såg hur du sträckte ut din hand.” Han sade: ”Allâhs fiende Iblîs kom med en låga för att bränna mig i ansiktet. Då sade jag ”Jag söker skydd hos Allâh från dig” tre gånger. Därefter sade jag: ”Jag förbannar dig med Allâhs fullkomliga förbannelse” tre gånger. Han gick fortfarande inte tillbaka. Då ville jag ta tag i honom. Jag svär vid Allâh att om det inte hade varit för vår broder Sulaymâns bön skulle han upplevt morgonen fastkedjad så att barnen i al-Madînah kunde leka med honom.”

110 – ´Uthmân bin Abîl-´Âs sade:

”Allâhs sändebud! Satan kom mellan mig och min bön och min läsning. Han stör mig. Då sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Det är en djävul vid namnet Khanzab. Om du känner av honom skall du söka skydd hos Allâh från honom och spotta till vänster om dig tre gånger.”

Jag gjorde så och Allâh fick honom att lämna mig.”

111 – Abû Zumayl berättade:

”Jag frågade Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anh) om något som jag upplever inombords – det vill säga en form av tvivel. Han svarade: ”Om du upplever något inombords skall du säga:

هُوَ الأَوَّلُ والآخِرُ والظَّاهِرُ والْبَاطِنُ وَهُوَ بِكل شيءٍ عَليمٌ

”Han är den Förste, den Siste, den Uppenbare, den Näre och Han vet allt.”

123:97-98

241:36