19. Allah behöver inget

Det betonade han när han sade:

… och Han behöver ingenting.”

Allâh är Sig själv nog med Sin essens och Sina namn och egenskaper. Han behöver ingen av Sina skapelser. Han behöver inte tronen, fotpallen, himlarna, änglarna eller någonting annat. De behöver däremot Honom i alla fall. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) frånkänner Sig liknelse vid skapelserna. En av skapelsens egenskaper är ju oförmåga medan Allâh är den Starke, den Förmögne och den Härskande som ingenting i himlarna eller på jorden är omöjligt för. Han besitter de fullkomliga och majestätiska egenskaperna:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

Ingenting är som Han – Han är den Hörande, den Seende.”1

Denna vers avvisar två innovativa och förgjorda sekter. När Han säger:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ

Ingenting är som Han…”

avvisas Mushabbihah som liknar Skaparen vid skapelsen. När Han säger:

وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

… Han är den Hörande, den Seende.”

avvisas Mu´attilah som dementerar Allâhs (´azza wa djall) fullkomliga och majestätiska egenskaper. Här framgår även regeln att dementin är generell medan bekräftelsen är ingående. När Allâh säger:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ

Ingenting är som Han…”

dementeras liknelsen mellan Skaparen och skapelsen. Och när Han säger:

وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

… Han är den Hörande, den Seende.”

så är det en ingående beskrivning där Han nämner två av Sina namn: den Hörande och den Seende. Det första namnet fastställer hörseln som är en essensegenskap och tillkommer enkom Hans väldighet och majestät. Det andra namnet fastställer synen som också är en essensegenskap som tillkommer enbart Hans väldighet och majestät. Dessa egenskaper skall betros utan liknelse, jämförelse, förvrängning, tolkning eller förnekelse. Det är förvisso som Allâh sade:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

Ingenting är som Han – Han är den Hörande, den Seende.”

142:11