186. Så orsakar människan sitt inträde i paradiset eller helvetet

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât al-Mukhtasarah ´alâl-´Aqîdah at-Tahâwiyyah, sid. 205-206

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

142 – Allâh (ta´âlâ) skapade paradiset och Elden innan resten av skapelsen. Han skapade deras invånare. Den Han vill ska hamna i paradiset, gör det utav Hans favör, och den Han vill ska hamna i Elden, gör det utav Hans rättvisa. Alla handlar utefter det som har förutbestäms för dem och färdas mot det som har skapats för dem.

FÖRKLARING

Allâh har skapat bosättare till paradiset och bosättare till Elden, och alla avlönas utifrån sina handlingar. Paradiset erhålls inte till följd av handlingar; handlingar är bara en anledning till erhållning av paradiset. Paradiset erhålls faktiskt till följd av Allâhs favör. Oavsett vilka och hur många goda handlingar människan än gör, motsvarar de inte paradiset. Alltså erhålls paradiset bara till följd av Allâhs (´azza wa djall) favör. Goda handlingar är alltså bara en anledning:

ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

”Stig in i lustgården för vad ni brukade göra!”1

Det vill säga till följd av vad ni brukade göra.

Inträde i Elden är på grund av otro. Det är rättvist av Allâh. Allâh för in den personen i helvetet rättvist och inte orättvist. Han för in honom däri på grund av hans egna handlingar.

Den som tillhör de lyckliga, gör de lyckligas handlingar. Den som tillhör de olyckliga, gör de olyckligas handlingar. Profeten (sallâ Allâhu alayhi wa sallam) sade:

Handla! Allt är underlättat för det som man är skapad för.”2

Allâh (ta´âlâ) sade:

إِنَّ سَعْيَكُمْ لَشَتَّى فَأَمَّا مَن أَعْطَى وَاتَّقَى وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَى فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرَى وَأَمَّا مَن بَخِلَ وَاسْتَغْنَى  وَكَذَّبَ بِالْحُسْنَى فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْعُسْرَى

”Er strävan varierar. För den som villigt ger och fruktar och som tror på det högsta goda, skall Vi göra det lätt. Men den som håller hårt om penningpåsen och som tror sig vara fri från allt beroende och som förnekar det högsta goda, skall Vi göra det tungt och svårt.”3

Det är alltså handlingarna som styr dig; om de är goda, underlättas det lätta för dig, och om de är dåliga, underlättas det svåra för dig.

116:32

2al-Bukhârî (4949) och Muslim (2647).

392:4-10