18. Maryams härkomst

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

I´ânat-ul-Mustafîd bi Sharh Kitâb-it-Tawhîd, sid. 61-62

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”… att ´Îsâ är Allâhs slav, sändebud, ord som Han satte i Maryam och en själ från Honom…”

Allâh (ta´âlâ) skapade ´Îsâ bin Maryam (sallâ Allâhu ´alayhimâ wa sallam) genom en moder och utan en fader. Han skapade honom på det viset för att visa skapelsen att Han (subhânah) förmår allting.

Allâh (ta´âlâ) nämner berättelsen om Maryam (´alayhâs-salâm) i Qur’ânen. Hon var född i ett ädelt och fromt hus. Hennes fader dog när hon var liten varvid Allâhs profet Zakariyyâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tog hand om henne. Maryams moster var nämligen Zakariyyâs hustru:

إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِيمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ ذُرِّيَّةً بَعْضُهَا مِن بَعْضٍ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ إِذْ قَالَتِ امْرَأَةُ عِمْرَانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ مَا فِي بَطْنِي مُحَرَّرًا فَتَقَبَّلْ مِنِّي إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

”Allâh har utvalt Âdam och Nûh och Ibrâhîms ätt och `Imrâns ätt över världens alla människor; de stammar från varandra. Allâh är Hörande och Seende. Och `Imrâns hustru bad till Allâh och sade: ”Herre! Jag viger vad jag bär i mitt sköte åt Din tjänst. Tag emot från mig, Du som är den Hörande, den Vetande.”1

Hon syftade på Maryam. Hon tillägnade sitt barn åt tjänsgörning i Aqsâ-moskén som är en av världens tre främsta moskéer. Hon hade hoppats på att få en son, ty det är söner som klarar av att ta sig an så stora uppgifter:

فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنثَى وَاللّهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ

”Och då hon fött barnet sade hon: ”Herre, jag har fött en dotter – fastän Allâh noga visste vad hon hade framfött.”2

Hon uttalade sig sådär i form av åkallan och inte i form av besked till Allâh (´azza wa djall) om födseln. Versen har också lästs som:

وَاللّهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعْتُ

”… fastän Allâh noga visste vad jag har framfött.”

Detta är för att visa att Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) vet allting och att den nyfödda flickan inte var främmande för Honom. ´Imrâns maka gav inte Allâh besked om sin födsel; hon åkallade Allâh:

وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالأُنثَى

”… ett gossebarn är inte som ett flickebarn…”

Ty män är bättre än kvinnor när det kommer till att utföra plikter. Män klarar av sådant som kvinnor inte gör. Allâh har skapat mannen på ett sätt som skiljer sig från kvinnans fysik. Det vill säga ur ett allmänt perspektiv. Ur det individuella perspektivet är många kvinnor bättre än många män. Men sett till könen, är det manliga bättre än det kvinnliga. Männens intellekt är tvivelsutan skarpare än kvinnornas.

وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وِإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ فَتَقَبَّلَهَا رَبُّهَا بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَأَنبَتَهَا نَبَاتًا حَسَنًا

”… och jag har gett henne namnet Maryam och jag ber Dig skydda och bevara henne och hennes efterkommande mot Djävulen, den utstötte. Och hennes Herre tog nådigt emot henne och lät henne växa upp och arta sig väl…”3

Hon växte upp i dyrkan och lydnad.

13:33-35

23:36

33:36-37