17. Ahl-us-Sunnah är ledda till sanningen

Publicerad: 19.10.05

Författare: Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz (d. 1420)
Källa: at-Ta´lîqât ´alâl-Fatwâ al-Hamawiyyah al-Kubrâ, sid. 33

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Då dessa människor kallas till Qur’ânen och Sunnah vänder de ryggen åt dem båda och hävdar istället att deras avsikt är god och att de bara vill kombinera rationalistiska och uppenbarade bevis. Oftast är deras så kallade bevis endast en efterapning av idoler bland avgudadyrkare och sabier, deras arvingar som de är ålagda att förkasta eller åtminstone några likasinnades teorier:

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

Nej, vid din Herre! De tror inte förrän de sätter dig som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut, utan underkastar sig dem helt och fullt.”1

كَانَ النَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً فَبَعَثَ اللّهُ النَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ وَأَنزَلَ مَعَهُمُ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ فِيمَا اخْتَلَفُواْ فِيهِ

MÄNNISKORNA utgjorde en gång ett enda samfund, sedan sände Allah profeterna som förkunnare av ett glatt budskap om hopp och som varnare, och Han sände ned skriften till dem med sanningen för att avgöra de frågor som människorna blivit oense om.”2

Enligt deras tänk uppnås ingen vägledning via Qur’ânen. Inte heller består Qur’ânen av klargörande, botemedel, ljus eller referenspunkt i samband med tvister. Det är självklart att dessa invecklade människor anser att Qur’ânen och Sunnah fastställer inte alls någon obligatorisk dogm. Det yttersta argument som deras skickligaste kan nämna är Hans (ta´âlâ) ord:

وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

”Och ingen finns som kan liknas vid Honom.”3

هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا

”Känner du någon som kan kallas Hans namne?”4

Alla kloka människor vet att den som vill dementera Allâhs höghet över tronen och himlarna med en vers som:

هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا

”Känner du någon som kan kallas Hans namne?”

förfelar rejält. Antingen är han en kryptisk mystiker eller också en bluffare. Han har i alla fall inte talat på klar arabiska.

Enligt deras tänk hade det också varit bättre för människornas religion att slippa ett gudomligt budskap. Resultatet är ju detsamma i alla fall, både innan budskapet och efter budskapet. Faktum är att budskapet har bara orsakat än mer blindhet och villfarelse.

KOMMENTAR

Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah följer Qur’ânen och Sunnah. Det är de som har vägletts till Raka vägen och sanningen. De är enade om att följa och vidhålla sanningen och avfärda alla oliktänkare.

De vilsnas teori fordrar att Qur’ânen och Sunnah ignoreras, att de inte har något att bidra med och att deras existens medför bara villfarelse, prövningar och tvivel och inget gott. Bara sådana fordringar räcker för att bevisa deras teoris fulhet, villfarelse och avstånd från Raka vägen som Allâh sände Sin profet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Muhammad med.

14:65

22:213

3112:4

419:65