167. Kärlek för Allâh

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât al-Mukhtasarah ´alâl-´Aqîdah at-Tahâwiyyah, sid. 179-180

2 – Kärlek för Allâh. Du ska älska de handlingar och personer som Allâh älskar. Du ska älska de troende och gudsfruktiga:

إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

Allâh älskar dem som vänder tillbaka till Honom i ånger och Han älskar dem som vill rena sig.”1

Du älskar dem därför att Allâh älskar dem. Till dem hör först och främst änglarna, profeterna, sändebuden, Allâhs troende och gudsfruktiga slavar och alla andra troende. Detta är kärlek för Allâhs sak. Hadîthen säger:

Kärlek för Allâhs sak och hat för Allâhs sak hör till trons hårdaste knut.”2

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Den som har tre drag finner trons sötma: att han älskar Allâh och Hans sändebud mer än allting annat, att han älskar en person endast för Allâhs sak och att han hatar att återvända till otron liksom han hatar att bli kastad i Elden.”3

Du älskar Allâhs troende och gudsfruktiga slavar därför att Allâh älskar dem. Du föraktar Allâhs fiender därför att Allâh föraktar dem. Kärlek och förakt ska alltså vara för Allâhs sak, inte till följd av jordiska intressen. Det är först när slaven älskar och föraktar för Allâhs sak som han känner trons sötma. Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ) sade:

Numera stiftar de flesta människorna brödraskap för jordiska ändamål. Det gagnar ingalunda de förbrödrade.”

Kärlek för Allâhs skull varar för alltid i jordelivet och efterlivet. Kärlek för jordiska intressen avtar och blir till fientlighet i efterlivet:

الْأَخِلَّاء يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ

”Den Dagen skall de som förut var nära vänner bli varandras fiender – utom de gudsfruktiga.”4

Du föraktar en person för Allâhs skull, inte för att han har behandlat dig dåligt, utan för att han är fiende till Allâh. Sådär lyder Ibrâhîms (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) religion:

قَدْ كَانَتْ لَكُمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ فِي إِبْرَاهِيمَ وَالَّذِينَ مَعَهُ إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَاء مِنكُمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ كَفَرْنَا بِكُمْ وَبَدَا بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةُ وَالْبَغْضَاء أَبَدًا حَتَّى تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَحْدَهُ

”Ett gott föredöme har ni i Ibrâhîm och de som följde honom, när de sade till sina landsmän: ”Vi är inte ansvariga för er och för det som ni dyrkar i Allâhs ställe och vi tar avstånd från er. Fiendskap och hat skall råda mellan oss och er ända till dess ni tror på Allâh allena.5

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade att en av dem som ska skuggas på Domedagen, är ”två män som älskar varandra för Allâhs sak”6.

Kärlek och förakt för Allâhs sak är en väldigt stor sak, ty den skiljer på sanning och osanning:

يِا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إَن تَتَّقُواْ اللّهَ يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَاناً وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

”Troende! Om ni fruktar Allâh skall Han ge er en måttstock.”7

Den troende innehar ett kriterium med vilket han skiljer på sanning och osanning.

12:222

2Ahmad (18524) och at-Tabarânî i ”al-Mu´djam al-Kabîr” (11/215).

3al-Bukhârî (16) och Muslim (43).

443:67

560:4

6al-Bukhârî (660) och Muslim (1031).

78:29