16 – Det är inte tillåtet att söka vänskap med dem som motsätter sig Allâh och Hans sändebud

Den tredje: För den som lyder sändebudet och endast dyrkar Allâh, är det inte tillåtet att söka vänskap med dem som motsätter sig Allâh och Hans sändebud, även om de vore deras närmaste anhöriga. Beviset är Hans (ta´âlâ) Ord:

لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءهُمْ أَوْ أَبْنَاءهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ أُوْلَئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ أُوْلَئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

”Du kan inte finna sådana människor som tror på Allâh och den Yttersta dagen och samtidigt söker vänskap med dem som trotsar Allâh och Hans sändebud – inte ens om de vore deras fäder, eller deras söner, eller deras bröder eller deras släktingar. De är de i vars hjärtan Han har skrivit in tron och som Han har skänkt med Sin uppenbarelse och hjälp. Dem skall Han föra till lustgårdar, vattnade av bäckar, där de skall förbli till evig tid. Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom. De är Allâhs parti och Allâhs parti skall det sannerligen gå väl i händer!” (58:22)

 


FÖRKLARING

 

Den tredje frågan som vi är förpliktigade att ha kunskap om berör kärlek och hat. Kärlek och hat utgör en kolossal grund och många Texter har nämnt denna fråga. Allâh (´azza wa djall) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ بِطَانَةً مِّن دُونِكُمْ لاَ يَأْلُونَكُمْ خَبَالاً وَدُّواْ مَا عَنِتُّمْ

”Troende, sök inte förtrogna vänner utanför er själva! De sparar ingen möda för att så förvirring i era led och de älskar allt som kan plåga er.” (3:118)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

”Troende, välj inte judar och kristna till era bundsförvanter – de är varandras bundsförvanter – och den av er som söker deras stöd och skydd blir en av dem. Allâh vägleder inte de orättfärdiga.” (5:51)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الَّذِينَ اتَّخَذُواْ دِينَكُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا مِّنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَالْكُفَّارَ أَوْلِيَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

”Troende, välj inte till bundsförvanter dem som gör er tro till föremål för hån och skämt, vare sig de hör till dem som mottog Skriften före er tid eller de otrogna – men frukta Allâh, om ni är sanna troende.” (5:57)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ آبَاءكُمْ وَإِخْوَانَكُمْ أَوْلِيَاء إَنِ اسْتَحَبُّواْ الْكُفْرَ عَلَى الإِيمَانِ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَآؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

”Troende, ta inte era fäder och era bröder till bundsförvanter om de sätter otro högre än tro; de bland er som sluter sig till dem begår stor orätt. Säg: ”Om era fäder och era söner och era bröder och era hustrur och er släkt och de ting som ni förvärvar och de varor för vilka ni oroar er att de skall förbli osålda och era ombonade hem står ert hjärta närmare än Allâh och Hans sändebud och kampen för Hans sak, vänta då till dess Allâh kommer med Sin beordring; Allâh vägleder sannerligen inte dem som visar trots och olydnad.”” (9:23-24)

قَدْ كَانَتْ لَكُمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ فِي إِبْرَاهِيمَ وَالَّذِينَ مَعَهُ إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَاء مِنكُمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ كَفَرْنَا بِكُمْ وَبَدَا بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةُ وَالْبَغْضَاء أَبَدًا حَتَّى تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَحْدَهُ

”Ett gott föredöme har ni i Ibrâhîm och de som följde honom, när de sade till sina landsmän: ”Vi är inte ansvariga för er och för det som ni dyrkar i Allâhs ställe och vi tar avstånd från er. Fiendskap och hat skall råda mellan oss och er ända till dess ni endast tror på Allâh.”” (60:4)

Att älska och att vara lojal mot dem som motsätter sig Allâh, visar att hjärtat innehåller en svag tro på Allâh och Hans sändebud. Det är inte rimligt att en människa älskar någon som är fiende till den hon älskar.

Lojalitet till de otrogna innebär att stödja och hjälpa dem trots den otro och villfarelse de befinner sig i. Vad beträffar att ha kärlek till dem, innebär det att utföra handlingar som består av kärlek till dem. Därför finner du en viss person göra allt för att vinna deras kärlek. Det råder inget tvivel om att denna handling antingen avskaffar trons existens eller fullkomlighet. Således är det obligatoriskt för den troende att hata, avsky och hålla sig på avstånd från dem som motsätter sig Allâh och Hans sändebud, även om de skulle vara närmaste anhöriga. Däremot hindrar inte detta att man råder personen i fråga och manar honom till sanningen.