16. Bevisen mot avguderi är klara och tydliga

Håll dig till det klara och tydliga och undvika irrelevanta argument såsom Hans (djalla wa ´alâ) ord:

أَلا إِنَّ أَوْلِيَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ

Helt visst skall de som är nära Allâh aldrig känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem, de som tror och fruktar.”

För all del, men det betyder inte att de skall dyrkas, åkallas om hjälp eller tillägnas eder. Profeterna och de rättfärdiga skall vare sig frukta eller sörja och alla är de Allâhs gudfruktiga och troende slavar, men inte skall de åkallas med Allâh för den sakens skull. Deras handlingar, rättfärdighet och dyrkelse tillkommer dem allena. I och med att de lydde Allâh och efterlevde Hans rätt skall de varken frukta eller sörja.

De skall medla på Domedagen. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skall medla på Domedagen. Mûsâ (´alayhis-salâm) har en hög position hos Allâh:

وَكَانَ عِندَ اللَّهِ وَجِيهًا

Inför Allâh var han en man av hög resning.”1

Sändebudets status är hög och likaså alla gudfruktiga och troende slavar. Dessutom skall de få medla på Domedagen. Det är dock falskt resonerat att tillbe dem bara för det. De får bara medla för människor vars tal och handlingar Allâh är nöjd med. Avgudadyrkarens tal och handlingar är inte tillfredsställande varför de inte förtjänar medling. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

إِن تَكْفُرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنكُمْ وَلَا يَرْضَى لِعِبَادِهِ الْكُفْرَ وَإِن تَشْكُرُوا يَرْضَهُ لَكُمْ

Om ni hädar [skall ni veta att] Allâh inte behöver er. Han ser inte otro och otacksamhet hos Sina slavar med tillfredsställelse, men visar ni tacksamhet är Han tillfredsställd för er skull.”2

Allâh berättade att de otrogna är drabbade av vrede och vilsna varför de inte förtjänar medling. Det är klart och tydligt. Dels skall de otrogna vägras medling, dels skall de inte gagnas av sin uppfattning av de troende och gudfruktiga slavarna. Deras status och goda handlingar tillkommer enkom dem och gagnar ingalunda folk som dyrkar dem. Deras tro och rättfärdighet tillkommer enbart dem och gagnar ingalunda avgudadyrkarna på grund av deras avguderi:

وَلَوْ أَشْرَكُواْ لَحَبِطَ عَنْهُم مَّا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

Om de hade satt medhjälpare vid Hans sida skulle helt visst allt vad de åstadkommit ha gått om intet.”3

Avgudadyrkarens handling är ogiltig oavsett om han avgudar sändebud, helgon, stjärnor, djinner eller statyer. Hans handling är ogiltig i alla fall. Att de dyrkar dem med anledningen att de är helgon eller sändebud är bara falska resonemang. Även om de är gudfruktiga och troende slavar och sändebud så får de inte dyrkas liksom det är otillåtet att dyrka djinner, statyer, himlakroppar och annat.

Allt detta är klart och tydligt för de troende och insiktsfulla. På grund av nedsatt kunskap och insikt kan det hela tyckas oklart för vissa människor. Du måste i alla fall veta att detta svar är bra. Förkunna sakfrågan klart och tydligt, utgå från klara och tydliga bevis och lämna det som är oklart. Allâh berättar för oss att vilsna hjärtan följer de oklara. Lägg det oklara åt sidan och låt oss anamma det klara där Allâh säger:

وَيَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللّهِ مَا لاَ يَضُرُّهُمْ وَلاَ يَنفَعُهُمْ وَيَقُولُونَ هَؤُلاء شُفَعَاؤُنَا عِندَ اللّهِ

Vid sidan av Allâh dyrkar de vad som varken kan skada eller gagna dem och säger: ”De är våra medlare inför Allâh.”

وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

Men de som tar beskyddare vid sidan av Honom [säger]: ”Vi dyrkar dem just för att de skall föra oss närmare Allâh.”

Det är klart och tydligt. Avvisa med Allâhs ord:

وَمَن يَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لَا بُرْهَانَ لَهُ بِهِ فَإِنَّمَا حِسَابُهُ عِندَ رَبِّهِ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ

Den som vid sidan av Allâh åkallar en annan gudom – för vars existens han saknar bevis – skall stå till svars enbart inför sin Herre. Det skall inte gå de otrogna väl.”4

وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

Alla böneplatser tillkommer Allâh; anropa därför ingen vid sidan av Honom!

فَاعْبُدِ اللَّهَ مُخْلِصًا لَّهُ الدِّينَ

Dyrka därför Allâh med ren och uppriktig tro!”

133:69

239:7

36:88

423:117