151. Se inte upp till dina handlingar

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât al-Mukhtasarah ´alâl-´Aqîdah at-Tahâwiyyah, sid. 159-161

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

123 – Allâh! Du som beskyddar islam och muslimerna! Fäst oss på islam så att vi får träffa Dig med den!

FÖRKLARING

Detta hör till författarens (rahimahullâh) vackraste ord. Efter att han hade nämnt denna allvarliga sakfråga, bad han Allâh om stabilitet så att han inte går vilse med vilsna sekter och ideologier. Det bevisar hans förståelse och vishet. En människa ska aldrig se upp till sina handlingar och påstå att hon begriper monoteism och dogm och att hon inte befinner sig i riskzonen. Det är självbedrägeri. En människa ska alltid vara rädd för att avsluta livet i ett dåligt tillstånd och hamna i villfarelse. Hur många måttliga människor har inte gått vilse! Framför allt när prövningar haglar. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Skynda till handlingar innan prövningar värdiga en flik av nattens mörker. Mannen mornar som troende och kvällar som otrogen, eller kvällar som troende och mornar som otrogen. Han säljer sin religion i utbyte mot jordelivet.”1

Säg inte att du inte är i fara och att du vet och att du ber. Visst vet du och visst ber du, men du är fortfarande utsatt för fara. Du ska fortfarande vara rädd. Är du bättre än Ibrâhîm (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som sade:

رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ رَبِّ إِنَّهُنَّ أَضْلَلْنَ كَثِيرًا مِّنَ النَّاسِ

“Herre! Gör detta land till en trygg tillflykt och bevara mig och mina söner från att dyrka statyer – hur många människor, Herre, har inte de lett vilse!”2?

Ibrâhîm fruktade att han själv skulle dyrka statyer, fastän det var han som slog sönder dem med sina bara händer och straffades och förödmjukades för Allâhs (´azza wa djall) sak. Han sade inte att han var räddad. Han bad Allâh skydda honom och hans söner mot idoldyrkan. Det betyder att människan ska alltid rädas sin Herre (´azza wa djall). Hur många vägledda har inte gått vilse! Hur många riktiga har inte avvikit! Hur många troende har inte hädat och avfallit! Och hur många vilsna har Allâh inte väglett! Hur många hädare har inte konverterat till islam! Allting är i Allâhs (subhânahu wa ta´âlâ) hand.

1Muslim (186).

214:35-36