151. De förnekade inte Allahs egenskaper

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât at-Tawdhîhiyyah ´alâ Muqaddimat-il-Fatwâ al-Hamawiyyah, s. 249-250

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah sade:

Därtill är det allom bekant att både hedniska araber och andra folkslag fördömde sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) för tron på Uppståndelsen till skillnad från tron på Allâhs egenskaper – inga araber protesterade i den sakfrågan.

FÖRKLARING

Detta är en annan aspekt av avvisning av människor som tolkar Allâhs egenskaper. De hedniska araberna förnekade Uppståndelsen och sade:

أَئِذَا مِتْنَا وَكُنَّا تُرَابًا وَعِظَامًا أَئِنَّا لَمَبْعُوثُونَ أَوَآبَاؤُنَا الْأَوَّلُونَ

”Skulle vi efter döden, när vi blivit mull och murkna ben, återuppstå till nytt liv och kanske våra förfäder likaså?”1

De förnekade dock inte Allâhs namn och egenskaper. Judarna förnekade inte Allâhs namn och egenskaper. Ibn Mas´ûd (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”En rabbin kom till profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och sade: ”Muhammad! Vi läser hur Allâh ska placera himlarna på ett finger, jordarna på ett finger, träden på ett finger, vattnet på ett finger, marken på ett finger och resten av skapelserna på ett finger och säga: ”Jag är Konungen.” Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) började skratta så att hans kindtänder syntes som en bekräftelse av rabbinens ord. Därefter läste Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) upp:

وَمَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ وَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَالسَّماوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ

”De underskattar sannerligen Allâh! På Uppståndelsens dag skall jorden vara i Hans grepp och himlarna skall ligga hoprullade i Hans högra hand.”23

Det som står i Qur’ânen bekräftar det som står i Tora. Judarna förnekade inte Allâhs namn och egenskaper. De förislamiska araberna förnekade inte Allâhs namn och egenskaper. Det gör däremot ni.

137:16-17

239:67

3al-Bukhârî (4811) och Muslim (2786).