150. Människor varierar

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât al-Mukhtasarah ´alâl-´Aqîdah at-Tahâwiyyah, sid. 158-159

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

122 – Ty Allâh (ta´âlâ) beskyddar ju dem som känner Honom. Han låter dem inte uppleva de båda liven som de som inte känner Honom, mister Hans vägledning och förlorar Hans beskydd.

FÖRKLARING

Allâh (ta´âlâ) sade:

أًمْ حَسِبَ الَّذِينَ اجْتَرَحُوا السَّيِّئَاتِ أّن نَّجْعَلَهُمْ كَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَوَاء مَّحْيَاهُم وَمَمَاتُهُمْ سَاء مَا يَحْكُمُونَ وَخَلَقَ اللَّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ وَلِتُجْزَى كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ

Tror de som begår orätt att Vi skall ge dem samma behandling, i livet och i döden, som Vi ger dem som tror och lever ett rättskaffens liv? Hur illa dömer de inte! Allâh har skapat himlarna och jorden i enlighet med en plan och ett syfte, och för att var och en skall få den lön som han har förtjänat och ingen tillfogas orätt. ”1

أَمْ نَجْعَلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَالْمُفْسِدِينَ فِي الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كَالْفُجَّارِ

Eller skulle Vi behandla dem som tror och lever rättskaffens på samma sätt som dem som stör ordningen på jorden och sprider sedefördärv? Skulle Vi behandla de gudfruktiga på samma sätt som dem som har sjunkit djupt i synd?”2

Allâh ser inte likadant på människor som lyder Honom och människor som trotsar Honom, inte heller på troende och otrogna. Han kommer att avlöna var och en efter deras handlingar. Författaren (rahimahullâh) sade:

Han låter dem inte uppleva de båda liven som de som inte känner Honom, mister Hans vägledning och förlorar Hans beskydd.”

Nej, Han (subhânahu wa ta´âlâ) skiljer på dem i jordelivet och i efterlivet. Han skiljer på lydiga och olydiga, på otrogna och troende – och Han gör det i båda liven. I jordelivet skiljer sig deras drag, egenskaper och handlingar. Allâhs troende och gudfruktiga slavar handlar, talar och för sig ju inte som Hans fiender. Titta på dagens människor. Titta på deras uppförande. Titta hur en övertygad troende för sig och titta hur syndare ter sig. Titta hur vantrogna och ateister ter sig. Detta är som sagt i jordelivet.

I efterlivet skiljer Allâh på dem såtillvida att Han ärar de första med paradiset och straffar de andra med helvetet. Han (subhânah) är Vis; Han gör allting rätt. Han benådar bara den som förtjänar nåd, och Han straffar bara den som förtjänar straff.

Värt att notera är att författaren sade:

Ty Allâh (ta´âlâ) beskyddar ju dem som känner Honom.”

Det är bristfälligt formulerat och en missvisning som kan få folk att tro att tron består av enkom kännedom, vilket extrema Murdji’ah faktiskt säger. Det hade varit bättre och tydligare om han sagt:

Ty Allâh (ta´âlâ) beskyddar ju dem som lyder Honom.”

145:21

238:28